GMINY:


Dębowa Łąka
Książki
Wąbrzeźno
Miasto Wąbrzeźno


Plan Włączenia Społeczności:


PARTNERZY:


Unia Europejska
Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi
Województwo Kujawsko-Pomorskie
Fundacja Programów Pomocy dla Rolnictwa FAPA
Mechanizm Finansowy EOG
Norweski Mechanizm Finansowy
Europejski Fundusz Społeczny
Program Operacyjny Kapitał Ludzki


Menu główne

Start
Mapa serwisu

Sieć współpracy

Sieć LGD

Festiwal gęsiny PDF Drukuj
27.10.2011.

Już po raz trzeci samorząd województwa zaprasza mieszkańców regionu oraz tych wszystkich, którzy lubią dobrą kuchnię i zdrowe jedzenie, na wielki trzydniowy festiwal gęsiny, który odbędzie się w Przysieku pod Toruniem.

Województwo Kujawsko-Pomorskie ma najlepsze warunki ku temu, by promować powrót do starej polskiej tradycji serwowania gęsiego mięsa 11 listopada, czyli w dniu Narodowego Święta Niepodległości. Stoją za tym nie tylko kulinarne obyczaje Kujaw i Pomorza, ale także całkiem współczesne aspekty gospodarcze.
 
Głównym wydarzeniem akcji pod hasłem „Najlepsza gęsina na świętego Marcina” będzie zaplanowany na weekend Święta Niepodległości (11, 12 i 13 listopada) Kujawsko-pomorski Festiwal Gęsiny w Przysieku pod Toruniem. Organizatorzy zapraszają przede wszystkim do wielkiej Gęsiej Karczmy w hali namiotowej na 750 miejsc, gdzie w menu znajdą się m.in. gęsie pipki z pęczakiem, żur na gęsinie, gęś w kapuście i marcińskie rogale z masą orzechową, a ceny będą naprawdę umiarkowane. A do tego muzyka na żywo i podłoga do tańca. Oprawę artystyczną podzieliliśmy na trzy bloki – patriotyczny (11 listopada), stricte rozrywkowy (12 listopada) i rodzinny (13 listopada). Festynowi towarzyszyć będzie kiermasz produktów z gęsiny oraz innych produktów regionalnych i rękodzieła.

Także 11 listopada rusza „Czas na gęsinę”, czyli sezon gęsinowy w najlepszych restauracjach w całym kraju. Otwiera go uroczysty obiad z okazji Narodowego Dnia Niepodległości, który marszałek Piotr Całbecki wyda w przysieckiej Daglezji. Ten lokal zaproponuje też swoim klientom jeden z bardziej interesujących pomysłów na gęś na talerzu – przez kolejne cztery weekendy, dwa listopadowe i dwa grudniu, gęsinę będą tu przyrządzać według domowych przepisów panie z kół gospodyń wiejskich.

A już 3 listopada odbędą się pierwsze spośród zaplanowanych warsztatów kulinarnych, adresowanych do przyszłych kucharzy (uczniów szkół gastronomicznych), kucharzy hobbystów i profesjonalistów. Adepci zobaczą jak radzą sobie z gęsiną prawdziwi mistrzowie rondla, spróbują też własnych sił pod ich bacznym okiem.

Więcej szczegółów można znaleźć na stronie www.kujawsko-pomorskie.pl


 

 
« poprzedni artykuł   następny artykuł »

  

Portal funkcjonuje w ramach poddziałania “Wsparcie przygotowawcze” w ramach działania “Wsparcie dla rozwoju lokalnego w ramach inicjatywy LEADER” objętego Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020