GMINY:


Dębowa Łąka
Książki
Wąbrzeźno
Miasto Wąbrzeźno


Plan Włączenia Społeczności:


PARTNERZY:


Unia Europejska
Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi
Województwo Kujawsko-Pomorskie
Fundacja Programów Pomocy dla Rolnictwa FAPA
Mechanizm Finansowy EOG
Norweski Mechanizm Finansowy
Europejski Fundusz Społeczny
Program Operacyjny Kapitał Ludzki


Menu główne

Start
Mapa serwisu

Sieć współpracy

Sieć LGD

Start arrow Szkoleń arrow Warsztaty Umiejętności Kulinarnych - Gęsina  polskie tradycje podawania drobiu
Warsztaty Umiejętności Kulinarnych - Gęsina  polskie tradycje podawania drobiu PDF Drukuj
14.11.2011.

Po raz kolejny mieszkańcy kujawsko-pomorskiego będą mieli okazję poznać tradycje podawania drobiu podczas warsztatów umiejętności kulinarnych w Grucznie i pokazów w Chełmnie. Tym razem mistrzowie kuchni – Jean Bos i Maciej Biernacki pokażą jak podawać gęsinę – przyrządzać pasztety, paprykarze, nadziewać gęsią tuszkę rozmaitymi ingrediencjami czy też piec np. udka z dodatkami.

Program Warsztatów Umiejętności Kulinarnych
„Gęsina – polskie tradycje podawania drobiu”
Gruczno, Chełmno 18 – 20 listopada 2011r.


18 listopada br. Gruczno - młyn

15.00 Rejestracja uczestników
16.00 –19.00 Przygotowanie pasztetu z gęsich wątróbek oraz paprykarza z gęsiny - Jean Bos / Maciej Biernacki
19.00 – 20.00 Dyskusja z członkami Slow Food Polska Convivium Gruczno
20.00 Zakończenie I dnia warsztatów

19 listopada br.  Chełmno - Restauracja Centralna, ul. Dworcowa 23

10.00 – 11.00 Gęsie udka w roślinach strączkowych – Jean Bos/Maciej Biernacki
11.00 – 13.30 Najstarsze przepisy na dania z gęsiny – Jarosław Dumanowski
13.30 – 14.30 Gęś pieczona w kapuście – Jean Bos/Maciej Biernacki
15.00 – 17.00 Gęś nadziewana oraz knedle tyrolskie – Jean Bos/ Maciej Biernacki
17.00 – 18.30 Gęś w piwie czy gęś do piwa – rozważania nad wyższością piwa tradycyjnego nad popularnym – Sebastian Wawszczak
18.30 - 20.00 Prezentacja autorskich przepisów na gęsinę – Marek Główczyński
20.00 Zakończenie II dnia warsztatów

20 listopada br. Chełmno – Hotel Centralny, ul. Dworcowa 23

10.00 – 13.00 Pokazy oraz degustacje otwarte dla publiczności na placu przed Hotelem Centralnym w Chełmnie – Jean Bos/Maciej Biernacki
10.00 – 12.15 „Najstarsze przepisy na dania z gęsiny” – A. Kleśta-Nawrocka/M. Sikorska wykład w Sali Hotelu Centralnego w Chełmnie
14.00 – 17.00 Pokazy oraz degustacje otwarte dla publiczności na placu przed Hotelem Centralnym w Chełmnie – Jean Bos/Maciej Biernacki
14.00 – 16.15 „Najstarsze przepisy na dania z gęsiny” – A. Kleśta-Nawrocka/M. Sikorska wykład w Sali Hotelu Centralnego w Chełmnie

Podczas wykładów znawców tradycji kulinarnych będzie można poznać najstarsze przepisy na dania z mięsa gęsiego,  wysłuchać rozważań nad walorami piwa tradycyjnego jako dodatku do pieczystego, poznać tajniki autorskich przepisów. Warsztaty odbędą się 18 i 19 listopada w Grucznie. Natomiast 20 listopada, w niedzielę, na placu przed Hotelem Centralnym mieszkańcy Chełmna będą mogli zobaczyć pokazy przyrządzania potraw z gęsiny, zdegustować je, a zainteresowani przepisami wysłuchać otwartych wykładów na ten temat. Zgłoszenia na warsztaty można dokonać za pośrednictwem Towarzystwa Przyjaciół Dolnej Wisły pod adresem e-mail: aborygeniznadwisly@wp.pl.

 
« poprzedni artykuł   następny artykuł »

  

Portal funkcjonuje w ramach poddziałania “Wsparcie przygotowawcze” w ramach działania “Wsparcie dla rozwoju lokalnego w ramach inicjatywy LEADER” objętego Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020