Drukuj
 

jedzenie 2Zapraszamy członków Kół Gospodyń Wiejskich do udziału w warsztatach w „Lokalnie, regionalnie i tradycyjnie – wiem co zjem”, organizowanych przez Fundację Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej oraz Polską Izbę Produktu Regionalnego i Lokalnego. Zaproszenie skierowane jest do KGW działających na terenie 9 województw - tj. województwa zachodniopomorskiego, pomorskiego, kujawsko-pomorskiego, podlaskiego, dolnośląskiego, lubelskiego, podkarpackiego, śląskiego, łódzkiego.

Dla uczestników przewidziane są dwudniowe, bezpłatne warsztaty w Centrum Współpracy Międzynarodowej w Grodnie k. Międzyzdrojów (woj. zachodniopomorskie). Warsztaty kulinarne poprowadzą znani szefowie kuchni!
Warsztaty pozwolą poszerzyć wiedzę i kompetencje z zakresu unijnych i krajowych systemów jakości żywności. Można będzie zdobyć również cenne informacje nt. dziedzictwa kulinarnego swojego regionu, dowiedzieć się, jak wyszukiwać, identyfikować i promować lokalne i regionalne produkty, jak funkcjonują krótkie łańcuchy żywności oraz wymienić się swoimi doświadczeniami w zakresie przygotowywania lokalnych produktów. Uczestnicy warsztatów poznają również możliwości legalnej sprzedaży lokalnej żywności w ramach sprzedaży i dostaw bezpośrednich, Rolniczego Handlu Detalicznego (RHD) i działalności Marginalnej Lokalnej i Ograniczonej (MOL). Poruszona zostanie także tematyka żywienia funkcjonalnego i wykorzystania w nim lokalnych zasobów kulinarnych.

Więcej informacji:
http://www.efrwp.pl/spolecznosci-lokalne/lokalnie-regionalnie-i-tradycyjnie-wiem-co-zjem
Za
http://ksow.pl/news/entry/13211-lokalnie-regionalnie-i-tradycyjnie-wiem.html