#INWESTYCJE INFRASTRUKTURALNE    #PROJEKTY SPOŁECZNE    #WSPARCIE BIZNESU    #INICJATYWY KULTURALNE

Dzisiaj jest: 26 Czerwiec 2019    |    Imieniny obchodzą: Paulina, Jan, Paweł

Miasto Wąbrzeźno

Gmina Dębowa Łąka

Gmina Książki

PRZYŁĄCZ SIĘ DO LGD

 

zupa rybnaNiebawem zakończymy tegoroczne warsztaty bożonarodzeniowe. Nasze spotkania kulinarne pod hasłem „Wigilijne inspiracje od LGD” to okazja do spotkania z innymi, wymiany doświadczeń czy poznania nowych przepisów w przygotowaniu potraw na świąteczny stół.
W czasie organizowanych przez naszą grupę warsztatów uczestnicy poznali m.in. przecieraną zupę rybną z klopsikami. Dziś dzielimy się z Wami przepisem na przygotowanie tej właśnie potrawy.


Składniki na zupę:
2 cebule
1 korzeń pietruszki
1 korzeń selera
oliwa z oliwek lub olej
½ kg rybich głów
100 g masła
½ łyżki mielonej ostrej papryki
1 łyżka mielonej słodkiej papryki
1 łyżeczka curry w proszku
½ łyżeczki mielonego imbiru
3 ząbki czosnku (starty lub pokrojony w paski)
100 ml białego wytrawnego wina
250 g pomidorów z puszki
2 l zimnej wody
sól
grubo mielony pieprz

Klopsiki:
- mięso ze sprawionych ryb
- 1 czerstwa bułka
- niewielka ilość mleka
- sól, pieprz
- 1 posiekany ząbek czosnku
- 1 łyżka sosu sojowego
- ½ pęczka pietruszki

Przygotowanie:
Pokrojone warzywa (cebulę, pietruszkę, seler) smażymy na patelni z odrobiną oliwy lub oleju, następnie przekładamy do większego garnka. Na tej samej patelni przesmażamy rybie głowy i dodajemy do garnka z warzywami. Następnie rozpuszczamy masło z odrobiną oliwy, przypraw w proszku i czosnku. Chwilę przesmażamy, całość podlewamy winem i zagotowujemy. Dodajemy pomidory z puszki i gotujemy ok. 2 minut. Całość przekładamy do garnka z warzywami i rybimi głowami. Do garnka dolewamy wodę i gotujemy na wolnym ogniu ok. 1 godzinę. Po ugotowaniu wyjmujemy resztki rybne, a całość miksujemy na jednolitą masę. Masę przecieramy przez sito, aby pozbyć się resztek ości. Doprawiamy solą i pieprzem. Zupę podajemy z klopsikami.
Filet rybny myjemy, suszymy i wyciągamy wszystkie ości. Następnie mielimy razem z bułką namoczoną wcześniej w mleku, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy jajko, czosnek, sos sojowy i natkę pietruszki. Formujemy pulpeciki i gotujemy na wolnym ogniu w bulionie warzywnym. Dodajemy do zupy.

Nasza lokalizacja

Goście Online 

Odwiedza nas 13 gości oraz 0 użytkowników.

Nabory wniosków

nabor wnioskow

RPO WK-P 2014-2020

siegamy po wiecej

RODO

Wnioski pisanie

Stypendia pomostowe

Stypendia Pomostowe dla studentow

Biuletyn Informacyjny

Biuletyn

facebook

Plan komunikacji

Plan komunikacji

Ostatnie wiadomości

Fiszkę projektową czas ...

Przypominamy naszym wnioskodawcom, że jednym z ...

Walne Zebranie Członków

W dniu 25 czerwca 2019 r. (wtorek) o godz. 9.00, ...

Konkurs nr 3/2019 ...

Wąbrzeźno, dn. 24.06.2019 r.   ...

Konkurs nr 4/2019 ...

  Wąbrzeźno, dn. 24.06.2019 r. ...

Scroll to top

logo 2