Drukuj
 

zupa rybnaNiebawem zakończymy tegoroczne warsztaty bożonarodzeniowe. Nasze spotkania kulinarne pod hasłem „Wigilijne inspiracje od LGD” to okazja do spotkania z innymi, wymiany doświadczeń czy poznania nowych przepisów w przygotowaniu potraw na świąteczny stół.
W czasie organizowanych przez naszą grupę warsztatów uczestnicy poznali m.in. przecieraną zupę rybną z klopsikami. Dziś dzielimy się z Wami przepisem na przygotowanie tej właśnie potrawy.


Składniki na zupę:
2 cebule
1 korzeń pietruszki
1 korzeń selera
oliwa z oliwek lub olej
½ kg rybich głów
100 g masła
½ łyżki mielonej ostrej papryki
1 łyżka mielonej słodkiej papryki
1 łyżeczka curry w proszku
½ łyżeczki mielonego imbiru
3 ząbki czosnku (starty lub pokrojony w paski)
100 ml białego wytrawnego wina
250 g pomidorów z puszki
2 l zimnej wody
sól
grubo mielony pieprz

Klopsiki:
- mięso ze sprawionych ryb
- 1 czerstwa bułka
- niewielka ilość mleka
- sól, pieprz
- 1 posiekany ząbek czosnku
- 1 łyżka sosu sojowego
- ½ pęczka pietruszki

Przygotowanie:
Pokrojone warzywa (cebulę, pietruszkę, seler) smażymy na patelni z odrobiną oliwy lub oleju, następnie przekładamy do większego garnka. Na tej samej patelni przesmażamy rybie głowy i dodajemy do garnka z warzywami. Następnie rozpuszczamy masło z odrobiną oliwy, przypraw w proszku i czosnku. Chwilę przesmażamy, całość podlewamy winem i zagotowujemy. Dodajemy pomidory z puszki i gotujemy ok. 2 minut. Całość przekładamy do garnka z warzywami i rybimi głowami. Do garnka dolewamy wodę i gotujemy na wolnym ogniu ok. 1 godzinę. Po ugotowaniu wyjmujemy resztki rybne, a całość miksujemy na jednolitą masę. Masę przecieramy przez sito, aby pozbyć się resztek ości. Doprawiamy solą i pieprzem. Zupę podajemy z klopsikami.
Filet rybny myjemy, suszymy i wyciągamy wszystkie ości. Następnie mielimy razem z bułką namoczoną wcześniej w mleku, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy jajko, czosnek, sos sojowy i natkę pietruszki. Formujemy pulpeciki i gotujemy na wolnym ogniu w bulionie warzywnym. Dodajemy do zupy.