Drukuj
 

pasztecikiNasze tegoroczne spotkania kulinarne pod hasłem „Wigilijne inspiracje od LGD” to okazja do spotkania z innymi, wymiany doświadczeń czy poznania nowych przepisów w przygotowaniu potraw na świąteczny stół. Kolejną potrawą, którą wykonali uczestnicy organizowanych przez naszą grupę warsztatów, są paszteciki z pieczarkami. Przedstawiamy zatem kolejny przepis na wigilijny stół.


Paszteciki z pieczarkami

Składniki na ciasto:
1 kg mąki
2 kostki margaryny
1 kostka drożdży
2 całe jajka
1 szklanka ciepłego mleka
2 łyżki cukru
1 łyżeczka soli

Składniki na farsz:
- 1,2 kg pieczarek
- 2 cebule
- sól, pieprz

Wykonanie ciasta:
Do miski wsypujemy ¾ kg mąki, dodajemy margarynę, jaja, sól i cukier. Wszystko siekamy. W szklance ciepłego mleka rozprowadzamy drożdże dodając odrobinę mąki i czekając, aż drożdże zaczną pracować. Wyrośnięte drożdże łączymy z pozostałymi składnikami dokładnie wyrabiając ciasto. W trakcie wyrabiania ciasta podsypujemy pozostałą mąką. Wyrobione ciasto formujemy w kulę i zatapiamy w zimnej wodzie do momentu jego wypłynięcia. Następnie ciasto wyciągamy z wody, podsypujemy odrobiną mąki i wyrabiamy. Dzielimy na mniejsze części wałkując na cienkie placki, wycinając prostokąty. Na każdy prostokąt wykładamy farsz formując w pasztecika. Gotowe paszteciki układamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, nakłuwając widelcem i smarując wodą. Pieczemy w temperaturze 180-1900 C przez około 20 minut.

Wykonanie farszu:
Cebule drobno siekamy, pieczarki ścieramy na grubych oczkach tarki. Na rozgrzany olej wrzucamy cebulę, a następnie pieczarki. Podsmażamy tak długo, aż cała woda odparuje co jakiś czas mieszając. Farsz doprawiamy solą i pieprzem. Odstawić do przestudzenia.