#INWESTYCJE INFRASTRUKTURALNE    #PROJEKTY SPOŁECZNE    #WSPARCIE BIZNESU    #INICJATYWY KULTURALNE

Dzisiaj jest: 25 Czerwiec 2019    |    Imieniny obchodzą: Dorota, Łucja, Wilhelm

Miasto Wąbrzeźno

Gmina Dębowa Łąka

Gmina Książki

PRZYŁĄCZ SIĘ DO LGD

 

pierniki 2Jak święta Bożego Narodzenia to i pierniki. Bez nich to nie święta! Polska nazwa „piernik” brała swoje początki od starodawnego słowa pierny - dziś powiedzielibyśmy pieprzny - i odnosiła się właśnie do intensywnych przypraw w nim zawartych. Przedstawiciele zamożniejszej części społeczeństwa chętnie używali go jako zakąski do wódki, damy zaś z lubością raczyły się nim podczas podwieczorków. Najstarszy zachowany polski przepis na wypiek piernika pochodzi z 1725 r. i zanotowany został nie w książce kucharskiej, ale poradniku medycznym. Początkowo bowiem piernik był nie tylko przysmakiem, ale i lekarstwem zalecanym w razie niestrawności oraz w czasie przeziębienia. Dobre pierniki powinny być wyjątkowo aromatyczne, puszyste, mięciutkie i cieszyć podniebienie bogactwem wyrazistych przypraw, soczystym wypełnieniem lub słodkim, lekko kruszącym się lukrem. Przedstawiamy zatem nasz przepis na świąteczne pierniki.


Pierniczki świąteczne

Składniki:
250 g miodu
250 g cukru trzcinowego
100 g masła
600 g mąki pszennej typ 405
10 g przyprawy do pierników
2 jajka
5 g sody oczyszczonej
10 g kakao

Składniki na polewę:
- 200 ml śmietanki UHT 30%
- 200 g czekolady (mleczna, biała lub deserowa)
- 60 g miękkiego masła

Dekoracja:
- posypki cukrowe

Wykonanie:
Miód przekładamy do miseczki, dodajemy masło. Miód z masłem roztapiamy w kąpieli wodnej lub w kuchence mikrofalowej. Mąkę, kakao, przyprawę do piernika, sodę oraz cukier przekładamy do dużej miski i mieszamy, następnie dokładamy jajka, rozpuszczamy miód z masłem. Wszystkie składniki zagniatamy tak długo, aż uzyskamy jednolitą masę. Całość owijamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na 3-4 doby. Po tym czasie ciasto rozwałkujemy na grubość około 3 mm i za pomocą foremek wycinamy pierniczki. Tak przygotowane ciasto pieczemy około 8 minut w temp. 1800 C z termoobiegiem.  

Nasza lokalizacja

Goście Online 

Odwiedza nas 46 gości oraz 0 użytkowników.

Nabory wniosków

nabor wnioskow

RPO WK-P 2014-2020

siegamy po wiecej

RODO

Wnioski pisanie

Stypendia pomostowe

Stypendia Pomostowe dla studentow

Biuletyn Informacyjny

Biuletyn

facebook

Plan komunikacji

Plan komunikacji

Ostatnie wiadomości

Fiszkę projektową czas ...

Przypominamy naszym wnioskodawcom, że jednym z ...

Walne Zebranie Członków

W dniu 25 czerwca 2019 r. (wtorek) o godz. 9.00, ...

Konkurs nr 3/2019 ...

Wąbrzeźno, dn. 24.06.2019 r.   ...

Konkurs nr 4/2019 ...

  Wąbrzeźno, dn. 24.06.2019 r. ...

Scroll to top

logo 2