Drukuj
 

pierniki 2Jak święta Bożego Narodzenia to i pierniki. Bez nich to nie święta! Polska nazwa „piernik” brała swoje początki od starodawnego słowa pierny - dziś powiedzielibyśmy pieprzny - i odnosiła się właśnie do intensywnych przypraw w nim zawartych. Przedstawiciele zamożniejszej części społeczeństwa chętnie używali go jako zakąski do wódki, damy zaś z lubością raczyły się nim podczas podwieczorków. Najstarszy zachowany polski przepis na wypiek piernika pochodzi z 1725 r. i zanotowany został nie w książce kucharskiej, ale poradniku medycznym. Początkowo bowiem piernik był nie tylko przysmakiem, ale i lekarstwem zalecanym w razie niestrawności oraz w czasie przeziębienia. Dobre pierniki powinny być wyjątkowo aromatyczne, puszyste, mięciutkie i cieszyć podniebienie bogactwem wyrazistych przypraw, soczystym wypełnieniem lub słodkim, lekko kruszącym się lukrem. Przedstawiamy zatem nasz przepis na świąteczne pierniki.


Pierniczki świąteczne

Składniki:
250 g miodu
250 g cukru trzcinowego
100 g masła
600 g mąki pszennej typ 405
10 g przyprawy do pierników
2 jajka
5 g sody oczyszczonej
10 g kakao

Składniki na polewę:
- 200 ml śmietanki UHT 30%
- 200 g czekolady (mleczna, biała lub deserowa)
- 60 g miękkiego masła

Dekoracja:
- posypki cukrowe

Wykonanie:
Miód przekładamy do miseczki, dodajemy masło. Miód z masłem roztapiamy w kąpieli wodnej lub w kuchence mikrofalowej. Mąkę, kakao, przyprawę do piernika, sodę oraz cukier przekładamy do dużej miski i mieszamy, następnie dokładamy jajka, rozpuszczamy miód z masłem. Wszystkie składniki zagniatamy tak długo, aż uzyskamy jednolitą masę. Całość owijamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na 3-4 doby. Po tym czasie ciasto rozwałkujemy na grubość około 3 mm i za pomocą foremek wycinamy pierniczki. Tak przygotowane ciasto pieczemy około 8 minut w temp. 1800 C z termoobiegiem.