Drukuj
 

20190426 12374126 kwietnia rozpoczęły się warsztaty kulinarne, kolejny już etap projektu „Aktywny i zaradny niepełnosprawny”. Jest to już ostatnie zadanie projektowe, skierowane do 30 osób niepełnosprawnych oraz ich otoczenia. Grupą objętą wsparciem są podopieczni Warsztatów Terapii Zajęciowej w Wąbrzeźnie. Warsztaty to cykl sześciu spotkań, a uczestnicy projektu podzieleni na dwie grupy warsztatowe wezmą udział w trzech spotkaniach z instruktorem kulinarnym. Podczas warsztatów przedstawione zostaną proste sposoby na przygotowanie smacznych, zdrowych, szybkich i niedrogich potraw dietetycznych, które można przyrządzać na śniadanie, obiad i kolację.

Pierwsze spotkania z kulinariami już za nami. Uczestnicy warsztatów „Smaczne i zdrowe śniadania” wspólnie przygotowali tartę jajeczną, naleśniki na słodko z nadzieniem bananowym, warzywną sałatkę, jak również - prosto z patelni - „serca” z parówek zasmażanych z jajkiem oraz zdrowy sok z owoców. Natomiast w skład menu warsztatów „Smaczne i zdrowe obiady” były: morszczuk zapiekany z parmezanem, pietruszką i czosnkiem, filet z piersi kurczaka, kasza bulgur z maślaną nutą i surówką oraz sałatka owocowa na deser. Ostatnim modułem tematycznym były „Smaczne i zdrowe kolacje”, podczas których uczestnicy przyrządzili zapiekanki, mozzarellę zapiekaną w szynce szwarcwaldzkiej i sałatkę z tortellini.
Dobór składników i prostota wykonania potraw ma na celu zachęcenie osób niepełnosprawnych do samodzielnego gotowania, stosując się do zasad zdrowego odżywiania w codziennym życiu. W przyszłym tygodniu zajęcia będą realizowane dla drugiej grupy warsztatowej i nasz projekt składający się ze spotkania z dietetykiem, zajęć sportowych i warsztatów kulinarnych zostanie oficjalnie zakończony.

 

20190426 102320 20190426 123522 20190430 114115 20190430 113212
20190430 113220 20190430 113945 20190430 114056 20190430 114204
IMG 20190429 110522 IMG 20190429 102219 IMG 20190429 111228 IMG 20190429 111242
IMG 20190429 104848 IMG 20190429 105608