Drukuj
 

TatarNasze listopadowe spotkania kulinarne dobiegły końca. Dla osób, które nie miały takiej możliwości, a chciałyby poznać warsztatowe przepisy udostępniamy opis kolejnej smacznej potrawy - tatara z piersi gęsiej, potocznie nazywanym okrasą gęsią. Na szczególną uwagę uczestników warsztatów zasłużył nieszablonowy dobór składników oraz wykwintna kompozycja podania.

Poniżej prezentujemy przepis.

Składniki:
- 1 filet z gęsi
- 2 małe szalotki
- 1 rzepa
-  łyżki majonezu
- pasta wasabi do smaku
- olej rzepakowy tłoczony na zimno
- sól i pieprz

Marynata do rzepy:
- 150 g cukru
- 150 g białego octu winnego
- 100 g wody
- 50 g soku z buraków

Sposób wykonania:
Filet z gęsi mocno schładzamy (około 15 minut w zamrażarce), następnie mielimy w maszynce lub drobno siekamy. Do przygotowanej marynaty dodajemy pokrojoną w plasterki i kosteczkę rzepę i zostawiamy je na około 20 minut. Cebulkę drobno siekamy. Majonez łączymy z pastą wasabi. Do zmielonego mięsa dodajemy cebulkę, rzepę posiekaną w kostkę, przyprawy, olej, 2 łyżki majonezu i dokładne wyrabiamy. Całość układamy na zamarynowanych plasterkach rzepy i ozdabiamy majonezem z wasabi.

Smacznego!