Drukuj
 

potrawy z gesinyNarodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w ramach Inicjatywy „Tradycyjna Gęsina Wiejska” ogłasza konkurs „Tradycyjne przetwory i potrawy z gęsiny”, którego celem jest promowanie i upowszechnianie potraw z gęsiego mięsa. Gęsina to doskonałe mięso, które można przyrządzić na wiele sposobów, zatem podzielcie się swoim przepisem. Konkurs jest skierowany do wszystkich zarejestrowanych Kół Gospodyń Wiejskich z całej Polski, które mogą się pochwalić swoimi talentami kucharskimi! Zadanie konkursowe polega na przyrządzeniu tradycyjnej potrawy lub przetworu z gęsiny, pięknym podaniu jej i zrobieniu zdjęcia, opisie przyrządzenia/receptury oraz podaniu regionu z którego potrawa pochodzi.

Konkurs przewiduje pięć kategorii:
• wyroby wędliniarskie,
• wyroby garmażeryjne,
• przetwory z gęsiny w opakowaniach szklanych typu twist-off (słoikach),
• dania mrożone
• przekąski i desery

Warunkiem przystąpienia do Konkursu jest nadesłanie poprawnie wypełnionego zgłoszenia konkursowego na formularzu, który może zawierać zdjęcia lub link do filmiku na kanale YouTube oraz recepturę potrawy. Zgłoszenia, na zasadach opisanych w Regulaminie można przesyłać do 15-go października 2020 roku na adres: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie obsługi JavaScript.

Formularz konkursowy wraz z Regulaminem znajduje się na stronie NIKiDW

Zapraszamy do udziału w Konkursie. Na zwycięzców czekają atrakcyjne nagrody!