#INWESTYCJE INFRASTRUKTURALNE    #PROJEKTY SPOŁECZNE    #WSPARCIE BIZNESU    #INICJATYWY KULTURALNE

Dzisiaj jest: 18 Kwiecień 2021    |    Imieniny obchodzą: Apoloniusz, Bogusława, Bogusław

Miasto Wąbrzeźno

Gmina Dębowa Łąka

Gmina Książki

PRZYŁĄCZ SIĘ DO LGD

 

kanapkiW 2018 r. Lokalna Grupa Działania Ziemia Wąbrzeska zorganizowała warsztaty kulinarne pod nazwą „Zgotuj bliskim pyszne święta Wielkiej Nocy z LGD!”. Warsztaty służyły doskonaleniu umiejętności kulinarnych, zapoznaniu mieszkańców z tradycyjnymi przepisami świątecznymi, aktywizacji lokalnej społeczności oraz kultywowaniu tradycyjnych zwyczajów świątecznych. Warsztatowe spotkania to także platformy wymiany przepisów i kulinarnych doświadczeń wśród uczestników. Jak się okazuje udostępnione wówczas przepisy są nadal wykorzystywane w przygotowaniu potraw na wielkanocny stół. Zatem raz jeszcze je udostępniamy!


Jajka faszerowane z pieczarkami

Składniki

• 11 jaj,
• 1 cebula,
• 5 dużych pieczarek,
• pół pęczku koperku,
• 1 łyżka musztardy Dijon lub sarepskiej,
• 1 łyżka gęstej śmietany,
• olej do smażenia,
• 1 szklanka bułki tartej,
• 50 g masła,
• Sól, pieprz do smaku

Ugotować 10 jajek na twardo. Następnie pokroić w kostkę cebulę oraz pieczarki i usmażyć na maśle. Posiekać koperek. Ugotowane jajka ostudzić i przeciąć wzdłuż ostrym nożem każde jajko na pół. Wyjąć zawartość ze skorupek, zachować skorupki. Jaja pokroić w drobną kostkę. Wymieszać je z pieczarkami, cebulą, koperkiem, musztardą, śmietaną i surowym jajkiem. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Uzupełnić połówki farszem. Każdą połówkę jajka dokładnie spanierować w bułce. Ułożyć na rozgrzanej patelni z olejem farszem w dół i smażyć, aż będą złociste.



Jajka faszerowane z awokado

Składniki

• 7 jaj,
• 1 dojrzałe awokado,
• 1 łyżka majonezu,
• 1-2 łyżki jogurtu naturalnego,
• 2 łyżki soku z limonki lub cytryny,
• szczypiorek

Awokado przekrój na pół, usuń pestkę i wydrąż miąższ ze skórki. Skrop sokiem z cytryny lub limonki, oprósz solą oraz pieprzem. Obrane jajka przekrój na połówki. Wyjmij żółtka i dodaj do awokado. Zmiksuj z majonezem i jogurtem. Dopraw solą i pieprzem (ewentualnie ostrą papryką). Dodaj posiekany szczypiorek i wymieszaj. Pastą wypełnij wydrążone połówki jajek.



Żurek na zakwasie owsianym

Składniki

Zakwas:
• 4-5 łyżek mąki owsianej,
• 0,5 l wody,
• 2 listki laurowe,
• 3 ząbki czosnku,
• 3 ziarenka ziela angielskiego,
• 1 cebula

Mąkę owsianą zalewamy letnią wodą i mieszamy. Dodajemy ząbki czosnku, cebulę pokrojoną w ćwiartki, liście laurowe i ziele angielskie. Całość przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 4-5 dni. Mieszamy raz lub dwa razy dziennie.

Do żurku:

• 1 l wody,
• 2 pęta białej kiełbasy,
• 150 g wędzonego boczku,
• 2 ziemniaki,
• 2 ząbki czosnku,
• przyprawy: sól, pieprz, majeranek

Dodatkowo:

• jaja ugotowane na twardo,
• śmietana 36%,
• chrzan kremowy,
• kolorowy pieprz,

W garnku gotujemy wodę, wkładamy białą kiełbasę, boczek i ziemniaki pokrojone w kostkę. Gotujemy przez kilka minut, a następnie wyciągamy mięso i odkładamy, żeby wystygło. Ziemniaki gotujemy do miękkości. Kiełbasę i boczek kroimy, podsmażamy na patelni. Do gorącego wywaru wlewamy przerzedzony zakwas i doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy podsmażoną kiełbasę i boczek, zmiażdżone ząbki czosnku oraz sól i pieprz do smaku. Podajemy z ugotowanym jajkiem na twardo i ubitą na sztywno śmietaną wymieszaną z chrzanem i kolorowym pieprzem.



Babka gotowana

Składniki

• 1 kostka palmy,
• 1 szklanka cukru,
• 6 jaj,
• 1 szklanka mąki krupczatki,
• 1 szklanka kartoflanki,
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
• 1 cukier waniliowy + odrobina olejku waniliowego,
• 1 łyżka octu

Masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Do masy stopniowo dodajemy żółtka i dalej ucieramy. Dodajemy składniki suche i ocet, ucieramy. Z białek ubijamy pianę i delikatnie mieszamy z masą. Foremkę do gotowania babki smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułką tartą. Wlewamy ciasto, zamykamy i gotujemy około godzinę 15 minut. 

Koronawirus

koronawirus3

Nabory wniosków

nabor wnioskow

Stypendia pomostowe

Stypendia Pomostowe dla studentow

RPO WK-P 2014-2020

siegamy po wiecej

Projekty współpracy

Projekty współpracy

Biuletyn Informacyjny

Biuletyn

RODO

Wnioski pisanie

facebook

Plan komunikacji

Plan komunikacji

Ostatnie wiadomości

Dotacje na ...

Polskie Towarzystwo Ekonomiczne – Oddział w ...

Wsparcie dla osób ...

Polskie Towarzystwo Ekonomiczne – Oddział w ...

Komunikat w sprawie ...

Zgodnie z § 11 ust. 5 umowy na ...

Konkurs na małe granty

Trwa nabór na małe granty realizowany ...

Scroll to top

logo 2