Drukuj
 

001W dniach od 12 do 22 marca Lokalna Grupa Działania Ziemia Wąbrzeska była organizatorem warsztatów kulinarnych o tematyce wielkanocnej. Łącznie na terenie gmin: Dębowa Łąka, Książki, Ryńsk oraz w Wąbrzeźnie odbyło się osiem warsztatów, w których uczestniczyło 136 osób. Zajęcia prowadził trener kulinarny - pani Elżbieta Tomaszewska, na co dzień właścicielka firmy „COOK WITH ELA”. W programie warsztatów znalazło się gotowanie babki wielkanocnej, faszerowanie jaj oraz gotowanie żurku na zakwasie.
Celem warsztatów było udoskonalanie umiejętności kulinarnych uczestników, jak również aktywizacja lokalnej społeczności oraz kultywowanie tradycyjnych zwyczajów świątecznych.


Uczestnicy warsztatów wspólnie przygotowali klasyczne potrawy wielkanocne: babkę, żurek na zakwasie oraz faszerowane jajka po staropolsku. Co ciekawe - te tradycyjne potrawy przyrządzone zostały w nieszablonowy sposób, z nutką nowoczesności: żurek – na zakwasie owsianym oraz kleksem z bitej śmietany, chrzanu i kolorowego pieprzu, jajka - faszerowane pastą z awokado. Uczestnicy warsztatów ugotowali również babkę wielkanocną. Wspólne gotowanie było także okazją do wymienienia się przepisami, często przekazywanymi w naszych rodzinach z pokolenia na pokolenie.  

 

001 002
003 004
005 006
przepis 1 przepis 2

 

Pobierz przepisy w PDF