Drukuj
 

Departament Rolnictwa i Geodezji Urzędu Marszałkowskiego Województwa Kujawsko-Pomorskiego zaprasza na seminarium pt. „Od zagrody do gospody – wieprzowina ras rodzimych na kujawsko-pomorskich stołach”, które odbędzie się 26 kwietnia br. w Restauracji Ostromeckiej w Ostromecku. Seminarium skierowane jest do regionalnych restauratorów, hodowców trzody chlewnej oraz przedstawicieli branży przetwórstwa mięsnego.


Organizatorzy mają nadzieję, że efektem działań będzie poprawa smaku i polepszenie jakości, tak popularnej w naszym kraju, wieprzowiny. Mięso uzyskiwane z ras rodzimych, dzięki cechom genetycznym, odpowiedniej hodowli i zawartości składników odżywczych karmy, zawiera mało tłuszczu, mniej cholesterolu, stanowi cenne źródło dobrze przyswajalnego żelaza i witamin z grupy B. W programie seminarium przewidziano wykłady, a także pokaz rozbiórki półtuszy wieprzowej. Grono prelegentów zasilą najlepsi naukowcy z Uniwersytetu Technologiczno-Przyrodniczego w Bydgoszczy, Instytutu Zootechniki oraz Polskiego Związku Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej.


Więcej informacji na stronie: http://kujawsko-pomorskie.ksow.pl/news/entry/7598-od-zagrody-do-gospody-wieprzowina-ras-rodzim.html