Krajowe Stowarzyszenie Sołtysów zaprasza do wzięcia udziału w konferencji: „WIEJSKA POLSKA. Przyszłość wspólnej polityki rolnej”. Konferencja odbędzie się 1 lutego 2019 r. godz. 12:30, podczas Centralnych Targów Rolniczych PTAK WARSAW EXPO w Nadarzynie.
Krajowe Stowarzyszenie Sołtysów podjęło współpracę z Przedstawicielstwem Komisji Europejskiej w Polsce. W konferencji WIEJSKA POLSKA udział weźmie Dyrektor Generalny Dyrekcji Generalnej Komisji Europejskiej ds. Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wielskich Jerzy Plewa. Podczas spotkania przeprowadzona zostanie dyskusja na temat szans i wyzwań dla polskiego rolnictwa w najbliższych latach.
Podczas konferencji odbędzie się również finał II edycji ogólnopolskiego konkursu „Fundusz sołecki – najlepsza inicjatywa”.
Jak święta Bożego Narodzenia to i pierniki. Bez nich to nie święta! Polska nazwa „piernik” brała swoje początki od starodawnego słowa pierny - dziś powiedzielibyśmy pieprzny - i odnosiła się właśnie do intensywnych przypraw w nim zawartych. Przedstawiciele zamożniejszej części społeczeństwa chętnie używali go jako zakąski do wódki, damy zaś z lubością raczyły się nim podczas podwieczorków. Najstarszy zachowany polski przepis na wypiek piernika pochodzi z 1725 r. i zanotowany został nie w książce kucharskiej, ale poradniku medycznym. Początkowo bowiem piernik był nie tylko przysmakiem, ale i lekarstwem zalecanym w razie niestrawności oraz w czasie przeziębienia. Dobre pierniki powinny być wyjątkowo aromatyczne, puszyste, mięciutkie i cieszyć podniebienie bogactwem wyrazistych przypraw, soczystym wypełnieniem lub słodkim, lekko kruszącym się lukrem. Przedstawiamy zatem nasz przepis na świąteczne pierniki.
Nasze tegoroczne spotkania kulinarne pod hasłem „Wigilijne inspiracje od LGD” to okazja do spotkania z innymi, wymiany doświadczeń czy poznania nowych przepisów w przygotowaniu potraw na świąteczny stół. Kolejną potrawą, którą wykonali uczestnicy organizowanych przez naszą grupę warsztatów, są paszteciki z pieczarkami. Przedstawiamy zatem kolejny przepis na wigilijny stół.
Działania aktywizujące to narzędzie niezbędne do efektywnego wdrażania lokalnej strategii rozwoju. Nie inaczej jest w przypadku warsztatów kulinarnych, które nie tylko pozwalają promować strategię, ale również służą kultywowaniu lokalnych tradycji.
Nasze tegoroczne spotkania kulinarne pod hasłem „Wigilijne inspiracje od LGD” to okazja do spotkania z innymi, wymiany doświadczeń czy poznania nowych przepisów w przygotowaniu potraw na świąteczny stół. Kolejną potrawą, którą wykonali uczestnicy organizowanych przez naszą grupę warsztatów jest śledź „po francusku”. Zatem przedstawiamy kolejny przepis na wigilijny stół.