#INWESTYCJE INFRASTRUKTURALNE    #PROJEKTY SPOŁECZNE    #WSPARCIE BIZNESU    #INICJATYWY KULTURALNE

Dzisiaj jest: 26 Kwiecień 2024    |    Imieniny obchodzą: Maria, Marcelina, Marzena

Miasto Wąbrzeźno

Gmina Dębowa Łąka

Gmina Książki

Newsletter

pasta pieczarkowaDziałania aktywizujące to narzędzie niezbędne do efektywnego wdrażania lokalnej strategii rozwoju. Nie inaczej jest w przypadku warsztatów kulinarnych, które nie tylko pozwalają promować strategię, ale również służą kultywowaniu lokalnych tradycji.

Warsztaty to okazja do spotkania z innymi, wymiany doświadczeń czy poznania nowych przepisów w przygotowaniu potraw na świąteczny stół. Przedstawiamy zatem kolejną inspirację na świąteczne śniadanie - pastę jajeczną, która na pewno przypadnie do gustu amatorom pieczarek.

Składniki:

- ½ kg pieczarek
- 2 cebule
- 1 łyżeczka vegety
- 100 g masła
- 6 jajek ugotowanych na twardo
- sól i pieprz
- olej do smażenia

Sposób wykonania:

Pieczarki i cebulę kroimy w plasterki. Na rozgrzaną patelnię z olejem wrzucamy cebule i pieczarki, dodajemy vegetę i smażymy 15-20 minut, aż do odparowania wody. Po ostudzeniu, przepuszczamy całość przez maszynkę do mielenia (drobne oczka). Jajka gotujemy na twardo i również mielimy. Do uzyskanej masy dodajemy masło, sól, pieprz do smaku i wszystko dokładnie mieszamy.

Smacznego!  

pasta z awokadoKto powiedział, że pasta kanapkowa musi być nudna? Jeżeli ktoś tak uważa, to zmieni zdanie po posmakowaniu pasty, którą wspólnie przyrządzali uczestnicy naszych wielkanocnych warsztatów kulinarnych z serii „Jak to z chlebem było...”. Jej wykonanie jest dziecinnie proste i zajmie dosłownie parę minut. Warto podkreślić, że to właśnie ta pasta okazała się kiedyś „numerem 1” wśród past w opinii uczestników warsztatów. Pasta bazuje na awokado – owocu, które ze względu na specyficzny, trochę mdły smak - posiada chyba tyle samo zwolenników, co przeciwników. Pomijając walory smakowe, które są po prostu indywidualną kwestią smaku, warto zwrócić uwagę na jego szczególne właściwości odżywcze, antyoksydacyjne, wspierające odchudzanie i antynowotworowe. Zatem nie powinniśmy się do awokado zniechęcać, a z naszej strony polecamy połączyć go z serkiem feta, co będzie zaskakującym odkryciem dla podniebienia.

Składniki:
- 1 awokado
- jogurt naturalny 150 g
- ser kanapkowy typu feta 120 g



Sposób wykonania:
Awokado rozkrajamy na pół, usuwamy pestkę. Miąższ, po oddzieleniu od skórki, łączymy z serem i jogurtem. Składniki pasty blendujemy razem na gładką masę.  

chleb 2Organizowane przed kilkoma laty warsztaty kulinarne pod hasłem „Jak to z chlebem było...” były okazją do spotkania z innymi, wymiany doświadczeń czy poznania nowych przepisów potraw na świąteczny stół. Nie bez powodu wkomponowaliśmy tematykę domowego wypieku chleba w atmosferę przedświątecznych przygotowań. Być może, żeby uczynić te święta wyjątkowymi, warto zainspirować się zwyczajami naszych mam i babć związanymi z domowym wypiekiem chleba?

Wiadomo – to co swojskie jest zdrowsze, smaczniejsze i bardziej wartościowe pod względem składników odżywczych i terminu zdatności do spożycia. Domowy chleb będzie idealnym dodatkiem do jaj faszerowanych i wędlin podczas śniadania wielkanocnego, a jego obecność w świątecznym koszyku z święconką jest niezbędna, a jakże ucieszy oko w związku z faktem jego samodzielnego wypieku. Samo wyrobienie ciasta na chleb nie jest czasochłonne, a udostępniony poniżej nasz warsztatowy przepis przyjął się z pozytywnym odzewem uczestników, właśnie ze względu na jego szybkie wykonanie, chrupiącą skórkę i pyszny smak chleba.

Składniki:

- 1 kg mąki pszennej
- 0,5 kg mąki żytniej
- 6 łyżeczek suszonych drożdży
- 5 płaskich łyżeczek soli
- 3 łyżeczki cukru
- 2 łyżki octu balsamicznego
- nie więcej niż 1,5 l wody

Sposób wykonania:

Mąkę wsypać do miski, dodać sól, cukier i drożdże i wszystko dobrze wymieszać na sucho. Dodać ocet i letnią wodę. Dobrze wymieszać drewnianą łyżką. Na miskę nałożyć szczelnie folię aluminiową i odstawić na 20 minut. Foremkę posmarować masłem i posypać bułką tartą. Po 20 minutach rozłożyć ciasto do foremek, ponacinać wierzch ciasta nożem w kratkę, posypać mąką i przykryć ściereczką. Po 10 minutach nakłuć i odstawić jeszcze na 10 minut. Wstawić do nagrzanego do 2500 C piekarnika. Piec około 1 godzinę w temp. 2000 C.  

dzien ziemiGmina Miasto Wąbrzeźno zaprasza do udziału w projekcie „Ekoaktywni z LGD!” mieszkańców z obszaru działalność LGD Ziemia Wąbrzeska – czyli z Wąbrzeźna oraz gmin Dębowa Łąka, Książki i Ryńsk.

Celem projektu jest aktywizacja społeczna grupy 10 osób zagrożonych ubóstwem lub wykluczeniem społecznym zamieszkującej obszar LSR.

W projekcie zaplanowano:

• zajęcia sportowe –rajdy rowerowe,
• zajęcia edukacyjne –wykład i warsztaty zero waste,
• spotkania z pedagogiem,
• udział w spektaklu teatralnym/kinowym,
• wycieczka do wioski tematycznej,
• warsztaty z drewnem,
• udział w tworzeniu i pielęgnacji powstałego w ramach projektu ogrodu społecznego

Czytaj więcej...

eskapadaWojewództwo kujawsko-pomorskie to nie tylko toruńska starówka, deptak w Ciechocinku czy Wyspa Młyńska w Bydgoszczy. Na poszukiwaczy wyjątkowych atrakcji czeka tu wiele tajemniczych, wciąż nieodkrytych przez turystów, miejsc. Wzdłuż Wisły i Brdy rozciąga się pofalowany krajobraz, urozmaicony wieżami kościołów znaczącymi malownicze miasteczka do odwiedzenia. Poprzez nie droga prowadzi do głębokich borów, kryjących tajemnice przyrody.

ESKAPADA to zaproszenie dla wszystkich, którzy chcą spróbować przygód w naszym regionie. Imprezę organizuje samorząd województwa kujawsko-pomorskiego, a jej gospodarzem jest ponad sześćdziesiąt organizacji. To za ich sprawą powstała oferta zwiedzania regionu z przewodnikami - ponad sto różnego rodzaju wycieczek, tras, rajdów, gier terenowych. Wszystko to w jeden weekend i całkiem za darmo.

Czytaj więcej...

Nowa strategia rozwoju

konsultacje spoleczne

Nabory wniosków

nabor wnioskow

Stypendia pomostowe

Stypendia Pomostowe dla studentow

RPO WK-P 2014-2020

siegamy po wiecej

siegamy po wiecej 4

Projekty współpracy

Projekty współpracy

Wdrażanie strategii

Unia Europejska

RODO

Wnioski pisanie

facebook

Ostatnie wiadomości

Lato na wsi 2024

Targi Turystyczno-Ogrodnicze „Lato na ...

Informacja o pracy Biura ...

Informujemy, że dnia 2 maja 2024 r. Biuro ...

Zdobądź stypendium na ...

Stowarzyszenie Lokalna Grupa Działania Ziemia ...

Bitwa regionów 2024

Rozpoczęła się kolejna IX edycja konkursu ...

Scroll to top

logo 2