Aktualności Lokalnej Grupy Działania Ziemia Wąbrzeska
Święta Wielkiej Nocy z LGD
Do Świat Wielkiej Nocy pozostało kilka dni. W tym roku ze względu na sytuację epidemiologiczną nie spotkamy się niestety na warsztatach kulinarnych, które cieszyły się dotychczas dużym zainteresowaniem. Postaramy się za to przypomnieć najciekawsze przepisy, które z powodzeniem wykorzystano w czasie takich warsztatów. Jesteśmy przekonani, że będą one dla Państwa inspiracją do przygotowania potraw na wielkanocny stół!
Przypominamy, że celem warsztatów kulinarnych było doskonalenie umiejętności kulinarnych oraz stworzenie platformy sprzyjającej wymianie doświadczeń i przepisów. Każda lokalna grupa działania poza dystrybuowaniem środków na wdrażanie projektów odpowiada również za aktywizację lokalnej społeczności, która przybiera różne formy – wyjazdów studyjnych, konkursów tematycznych, konferencji, warsztatów rękodzielniczych czy kulinarnych.
W czasie organizowanych przez naszą grupę warsztatów wracamy do zapomnianych nieraz przepisów, ale równie często łączymy tradycyjne receptury z nowymi trendami w kulinariach. W ten sposób nadążamy za duchem czasu, poznajemy nowe smaki łącząc składniki, które osobno być może nie zachęcają do degustacji, ale odpowiednio dobrane tworzą zaskakującą kompozycję smakową. Taka właśnie jest pasta z soczewicy, która za sprawą nieszablonowego połączenia czerwonej soczewicy z pestkami dyni, suszonymi pomidorami i warzywami, z pewnością przypadnie do gustu miłośnikom zdrowego odżywiania i bycia „fit”.
Zatem prezentujemy przepis na ciekawą pastę kanapkową na wielkanocny stół.
Składniki:
- 1 szklanka czerwonej soczewicy
- ½ szklanki pestek z dyni
- ½ słoiczka suszonych pomidorów
- 50 g. oliwy
- sól i pieprz
- łyżka suszonych warzyw
Sposób wykonania:
Pestki z dyni moczymy. Soczewicę należy przepłukać i ugotować z suszonymi warzywami. Ostudzić. Pestki dyni miksujemy, następnie dodajemy suszone pomidory, soczewicę, oliwę i blendujemy wszystko razem, aż do uzyskania gładkiej masy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Pasta pieczarkowa
Działania aktywizujące to narzędzie niezbędne do efektywnego wdrażania lokalnej strategii rozwoju. Nie inaczej jest w przypadku warsztatów kulinarnych, które nie tylko pozwalają promować strategię, ale również służą kultywowaniu lokalnych tradycji.
Warsztaty to okazja do spotkania z innymi, wymiany doświadczeń czy poznania nowych przepisów w przygotowaniu potraw na świąteczny stół. Przedstawiamy zatem kolejną inspirację na świąteczne śniadanie - pastę jajeczną, która na pewno przypadnie do gustu amatorom pieczarek.
Składniki:
- ½ kg pieczarek
- 2 cebule
- 1 łyżeczka vegety
- 100 g masła
- 6 jajek ugotowanych na twardo
- sól i pieprz
- olej do smażenia
Sposób wykonania:
Pieczarki i cebulę kroimy w plasterki. Na rozgrzaną patelnię z olejem wrzucamy cebule i pieczarki, dodajemy vegetę i smażymy 15-20 minut, aż do odparowania wody. Po ostudzeniu, przepuszczamy całość przez maszynkę do mielenia (drobne oczka). Jajka gotujemy na twardo i również mielimy. Do uzyskanej masy dodajemy masło, sól, pieprz do smaku i wszystko dokładnie mieszamy.
Smacznego!
Guacamole, czyli... pasta kanapkowa z awokado
Kto powiedział, że pasta kanapkowa musi być nudna? Jeżeli ktoś tak uważa, to zmieni zdanie po posmakowaniu pasty, którą wspólnie przyrządzali uczestnicy naszych wielkanocnych warsztatów kulinarnych z serii „Jak to z chlebem było...”. Jej wykonanie jest dziecinnie proste i zajmie dosłownie parę minut. Warto podkreślić, że to właśnie ta pasta okazała się kiedyś „numerem 1” wśród past w opinii uczestników warsztatów. Pasta bazuje na awokado – owocu, które ze względu na specyficzny, trochę mdły smak - posiada chyba tyle samo zwolenników, co przeciwników. Pomijając walory smakowe, które są po prostu indywidualną kwestią smaku, warto zwrócić uwagę na jego szczególne właściwości odżywcze, antyoksydacyjne, wspierające odchudzanie i antynowotworowe. Zatem nie powinniśmy się do awokado zniechęcać, a z naszej strony polecamy połączyć go z serkiem feta, co będzie zaskakującym odkryciem dla podniebienia.
Składniki:
- 1 awokado
- jogurt naturalny 150 g
- ser kanapkowy typu feta 120 g
Sposób wykonania:
Awokado rozkrajamy na pół, usuwamy pestkę. Miąższ, po oddzieleniu od skórki, łączymy z serem i jogurtem. Składniki pasty blendujemy razem na gładką masę.
Chleb pszenno-żytni
Organizowane przed kilkoma laty warsztaty kulinarne pod hasłem „Jak to z chlebem było...” były okazją do spotkania z innymi, wymiany doświadczeń czy poznania nowych przepisów potraw na świąteczny stół. Nie bez powodu wkomponowaliśmy tematykę domowego wypieku chleba w atmosferę przedświątecznych przygotowań. Być może, żeby uczynić te święta wyjątkowymi, warto zainspirować się zwyczajami naszych mam i babć związanymi z domowym wypiekiem chleba?
Wiadomo – to co swojskie jest zdrowsze, smaczniejsze i bardziej wartościowe pod względem składników odżywczych i terminu zdatności do spożycia. Domowy chleb będzie idealnym dodatkiem do jaj faszerowanych i wędlin podczas śniadania wielkanocnego, a jego obecność w świątecznym koszyku z święconką jest niezbędna, a jakże ucieszy oko w związku z faktem jego samodzielnego wypieku. Samo wyrobienie ciasta na chleb nie jest czasochłonne, a udostępniony poniżej nasz warsztatowy przepis przyjął się z pozytywnym odzewem uczestników, właśnie ze względu na jego szybkie wykonanie, chrupiącą skórkę i pyszny smak chleba.
Składniki:
- 1 kg mąki pszennej
- 0,5 kg mąki żytniej
- 6 łyżeczek suszonych drożdży
- 5 płaskich łyżeczek soli
- 3 łyżeczki cukru
- 2 łyżki octu balsamicznego
- nie więcej niż 1,5 l wody
Sposób wykonania:
Mąkę wsypać do miski, dodać sól, cukier i drożdże i wszystko dobrze wymieszać na sucho. Dodać ocet i letnią wodę. Dobrze wymieszać drewnianą łyżką. Na miskę nałożyć szczelnie folię aluminiową i odstawić na 20 minut. Foremkę posmarować masłem i posypać bułką tartą. Po 20 minutach rozłożyć ciasto do foremek, ponacinać wierzch ciasta nożem w kratkę, posypać mąką i przykryć ściereczką. Po 10 minutach nakłuć i odstawić jeszcze na 10 minut. Wstawić do nagrzanego do 2500 C piekarnika. Piec około 1 godzinę w temp. 2000 C.
Rekrutacja „Ekoaktywni z LGD”!
Gmina Miasto Wąbrzeźno zaprasza do udziału w projekcie „Ekoaktywni z LGD!” mieszkańców z obszaru działalność LGD Ziemia Wąbrzeska – czyli z Wąbrzeźna oraz gmin Dębowa Łąka, Książki i Ryńsk.
Celem projektu jest aktywizacja społeczna grupy 10 osób zagrożonych ubóstwem lub wykluczeniem społecznym zamieszkującej obszar LSR.
W projekcie zaplanowano:
• zajęcia sportowe –rajdy rowerowe,
• zajęcia edukacyjne –wykład i warsztaty zero waste,
• spotkania z pedagogiem,
• udział w spektaklu teatralnym/kinowym,
• wycieczka do wioski tematycznej,
• warsztaty z drewnem,
• udział w tworzeniu i pielęgnacji powstałego w ramach projektu ogrodu społecznego