Aktualności Lokalnej Grupy Działania Ziemia Wąbrzeska
Guacamole, czyli... pasta kanapkowa z awokado
Kto powiedział, że pasta kanapkowa musi być nudna? Jeżeli ktoś tak uważa, to zmieni zdanie po posmakowaniu pasty, którą wspólnie przyrządzali uczestnicy naszych wielkanocnych warsztatów kulinarnych z serii „Jak to z chlebem było...”. Jej wykonanie jest dziecinnie proste i zajmie dosłownie parę minut. Warto podkreślić, że to właśnie ta pasta okazała się kiedyś „numerem 1” wśród past w opinii uczestników warsztatów. Pasta bazuje na awokado – owocu, które ze względu na specyficzny, trochę mdły smak - posiada chyba tyle samo zwolenników, co przeciwników. Pomijając walory smakowe, które są po prostu indywidualną kwestią smaku, warto zwrócić uwagę na jego szczególne właściwości odżywcze, antyoksydacyjne, wspierające odchudzanie i antynowotworowe. Zatem nie powinniśmy się do awokado zniechęcać, a z naszej strony polecamy połączyć go z serkiem feta, co będzie zaskakującym odkryciem dla podniebienia.
Składniki:
- 1 awokado
- jogurt naturalny 150 g
- ser kanapkowy typu feta 120 g
Sposób wykonania:
Awokado rozkrajamy na pół, usuwamy pestkę. Miąższ, po oddzieleniu od skórki, łączymy z serem i jogurtem. Składniki pasty blendujemy razem na gładką masę.
Chleb pszenno-żytni
Organizowane przed kilkoma laty warsztaty kulinarne pod hasłem „Jak to z chlebem było...” były okazją do spotkania z innymi, wymiany doświadczeń czy poznania nowych przepisów potraw na świąteczny stół. Nie bez powodu wkomponowaliśmy tematykę domowego wypieku chleba w atmosferę przedświątecznych przygotowań. Być może, żeby uczynić te święta wyjątkowymi, warto zainspirować się zwyczajami naszych mam i babć związanymi z domowym wypiekiem chleba?
Wiadomo – to co swojskie jest zdrowsze, smaczniejsze i bardziej wartościowe pod względem składników odżywczych i terminu zdatności do spożycia. Domowy chleb będzie idealnym dodatkiem do jaj faszerowanych i wędlin podczas śniadania wielkanocnego, a jego obecność w świątecznym koszyku z święconką jest niezbędna, a jakże ucieszy oko w związku z faktem jego samodzielnego wypieku. Samo wyrobienie ciasta na chleb nie jest czasochłonne, a udostępniony poniżej nasz warsztatowy przepis przyjął się z pozytywnym odzewem uczestników, właśnie ze względu na jego szybkie wykonanie, chrupiącą skórkę i pyszny smak chleba.
Składniki:
- 1 kg mąki pszennej
- 0,5 kg mąki żytniej
- 6 łyżeczek suszonych drożdży
- 5 płaskich łyżeczek soli
- 3 łyżeczki cukru
- 2 łyżki octu balsamicznego
- nie więcej niż 1,5 l wody
Sposób wykonania:
Mąkę wsypać do miski, dodać sól, cukier i drożdże i wszystko dobrze wymieszać na sucho. Dodać ocet i letnią wodę. Dobrze wymieszać drewnianą łyżką. Na miskę nałożyć szczelnie folię aluminiową i odstawić na 20 minut. Foremkę posmarować masłem i posypać bułką tartą. Po 20 minutach rozłożyć ciasto do foremek, ponacinać wierzch ciasta nożem w kratkę, posypać mąką i przykryć ściereczką. Po 10 minutach nakłuć i odstawić jeszcze na 10 minut. Wstawić do nagrzanego do 2500 C piekarnika. Piec około 1 godzinę w temp. 2000 C.
‘’Fundusz sołecki – najlepsza inicjatywa’’
Zarząd Województwa Kujawsko-Pomorskiego organizuje po raz pierwszy edycję wojewódzką konkursu pod nazwą „Fundusz sołecki – najlepsza inicjatywa”, którego celem jest promocja idei funduszu sołeckiego. Konkurs skierowany jest do wszystkich sołectw z terenu województwa kujawsko-pomorskiego, które w latach 2010-2020 realizowały projekty finansowane ze środków wyodrębnionych w ramach funduszu sołeckiego lub w których fundusz sołecki stanowił wkład własny. Do konkursu można zgłosić tylko jeden projekt z danego sołectwa. Zgłoszenia na konkurs może w imieniu sołectwa dokonać sołtys wsi, członek rady sołeckiej lub wójt/burmistrz gminy, na terenie której znajduje się dane sołectwo.
Na laureatów czekają nagrody finansowe, których łączna pula wynosi 12.000 zł.
Termin zgłoszeń: do 15 listopada, decyduje data wpływu.
Więcej informacji na temat konkursu udziela:
Departament Rolnictwa i Geodezji,
ul. Targowa 13/15
87-100 Toruń
Krystyna Brykała, e-mail:
Więcej informacji, regulamin oraz formularz zgłoszeniowy i inne załączniki: www.kujawsko-pomorskie.pl/menu-tematyczne/rolnictwo-i-obszary-wiejskie
Kilka przydatnych informacji dla grantobiorców
Przypominamy, że w ramach dotychczas przeprowadzonych naborów wniosków o powierzenie grantu zawarto 26 umów o dofinansowanie projektów objętych grantem na łączną kwotę wsparcia w wysokości 1 570 000,00 zł. Realizowane projekty umożliwiają wsparcie dzieci i młodzieży w ramach klubów młodzieżowych, aktywizację społeczno-zawodową i skrócenie dystansu do rynku pracy, a także inne działania wspierające rozwiązania w zakresie organizowania społeczności lokalnej i animacji społecznej.
Naszym Grantobiorcom, którzy obecnie realizują projekty, przypominamy o zobowiązaniach wynikających z umowy o powierzenie grantu i dotyczących terminów oraz ochrony danych osobowych:
Konkurs fotograficzny pn. ,,Przyroda województwa kujawsko – pomorskiego”
Zapraszamy do udziału w kolejnej edycji konkursu fotograficznego woj. kujawsko – pomorskiego. Celem konkursu jest wyłonienie najciekawszych prac, które przedstawiają piękno przyrody i krajobrazu regionu Kujaw i Pomorza w najbardziej atrakcyjny i oryginalny sposób.
Prace można przesyłać do 5 maja 2021 r. na adres e-mail:
Zwieńczeniem konkursu będzie przyznanie cennych nagród rzeczowych oraz umieszczenie zwycięskich fotografii i nazwisk laureatów w publikacjach Wojewody Kujawsko-Pomorskiego.
Na zwycięzców czekają atrakcyjne nagrody pieniężne:
1. Grand Prix Konkursu – nagrodę rzeczową o wartości 2.000 zł,
2. Nagrodę Specjalną Jury Konkursu dla wyróżniającego się autora lub pracy – nagrodę rzeczową o wartości 1.500 zł,
3. I miejsce – nagrodę rzeczową o wartości 1.800 zł,
4. II miejsce – nagrodę rzeczową o wartości 1.600 zł,
5. III miejsce – nagrodę rzeczową o wartości 1.400 zł,
6. wyróżnienia – 6 nagród rzeczowych o wartości po 600 zł.
Więcej informacji:
https://www.gov.pl/web/uw-kujawsko-pomorski/konkurs-dla-milosnikow-przyrody-i-fotografii