#INWESTYCJE INFRASTRUKTURALNE    #PROJEKTY SPOŁECZNE    #WSPARCIE BIZNESU    #INICJATYWY KULTURALNE

Dzisiaj jest: 15 Wrzesień 2019    |    Imieniny obchodzą: Albin, Nikodem, Roland

Miasto Wąbrzeźno

Gmina Dębowa Łąka

Gmina Książki

PRZYŁĄCZ SIĘ DO LGD

pasta z awokado

 

Kto powiedział, że pasta kanapkowa musi być nudna? Jeżeli ktoś tak uważa, to zmieni zdanie po posmakowaniu pasty, którą wspólnie przyrządzali uczestnicy naszych wielkanocnych warsztatów kulinarnych z serii „Jak to z chlebem było...”. Jej wykonanie jest dziecinnie proste i zajmie dosłownie parę minut. Warto podkreślić, że to właśnie ta pasta okazała się „numerem 1” wśród pozostałych past w opinii uczestników warsztatów. Pasta bazuje na awokado – owocu, które ze względu na specyficzny, trochę mdły smak - posiada chyba tyle samo zwolenników, co przeciwników. Pomijając walory smakowe, które są po prostu indywidualną kwestią smaku, warto zwrócić uwagę na jego szczególne właściwości odżywcze, antyoksydacyjne, wspierające odchudzanie i antynowotworowe. Zatem nie powinniśmy się do awokado zniechęcać, a z naszej strony polecamy połączyć go z serkiem feta, co będzie zaskakującym odkryciem dla podniebienia.

Składniki:
- 1 awokado
- jogurt naturalny 150 g.
- ser kanapkowy typu feta 120 g.

Sposób wykonania:
Awokado rozkrajamy na pół, usuwamy pestkę. Miąższ, po oddzieleniu od skórki, łączymy z serem i jogurtem. Składniki pasty blendujemy razem na gładką masę.

Smacznego!  

pasta pieczarkowa

 

Działania aktywizujące to narzędzie niezbędne do efektywnego wdrażania lokalnej strategii rozwoju. Nie inaczej jest w przypadku warsztatów kulinarnych, które nie tylko pozwalają promować strategię, ale również służą kultywowaniu lokalnych tradycji.
Nasze tegoroczne spotkania kulinarne pod hasłem „Jak to z chlebem było...” to okazja do spotkania z innymi, wymiany doświadczeń czy poznania nowych przepisów w przygotowaniu potraw na świąteczny stół. Kolejną potrawą, którą wykonali uczestnicy organizowanych przez naszą lokalną grupę działania warsztatów, była pasta pieczarkowa. Przedstawiamy zatem kolejną inspirację na świąteczne śniadanie - pastę jajeczną, która na pewno przypadnie do gustu amatorom pieczarek.

Składniki:
- ½ kg pieczarek
- 2 cebule
- 1 łyżeczka vegety
- 100 g masła
- 6 jajek ugotowanych na twardo
- sól i pieprz
- olej do smażenia

Sposób wykonania:
Pieczarki i cebulę kroimy w plasterki. Na rozgrzaną patelnię z olejem wrzucamy cebule i pieczarki, dodajemy vegetę i smażymy 15-20 minut, aż do odparowania wody. Po ostudzeniu, przepuszczamy całość przez maszynkę do mielenia (drobne oczka). Jajka gotujemy na twardo i również mielimy. Do uzyskanej masy dodajemy masło, sól, pieprz do smaku i wszystko dokładnie mieszamy.

Smacznego!
 

chlebkiNiedawno zakończyliśmy realizację warsztatów wielkanocnych. Nasze spotkania kulinarne pod hasłem „Jak to z chlebem było...” były okazją do spotkania z innymi, wymiany doświadczeń czy poznania nowych przepisów potraw na świąteczny stół.
Nie bez powodu wkomponowaliśmy tematykę domowego wypieku chleba w atmosferę przedświątecznych przygotowań. Być może, żeby uczynić te święta wyjątkowymi, warto zainspirować się zwyczajami naszych mam i babć związanymi z domowym wypiekiem chleba? Wiadomo – to co swojskie jest najzdrowsze, smaczniejsze i bardziej wartościowe pod względem składników odżywczych i terminu zdatności do spożycia. Domowy chleb będzie idealnym dodatkiem do jaj faszerowanych i wędlin podczas śniadania wielkanocnego, a jego obecność w świątecznym koszyku z święconką jest niezbędna, a jakże ucieszy oko w związku z faktem jego samodzielnego wypieku. Samo wyrobienie ciasta na chleb nie jest czasochłonne, a udostępniony poniżej nasz warsztatowy przepis przyjął się z pozytywnym odzewem uczestników, właśnie ze względu na jego szybkie wykonanie, chrupiącą skórkę i pyszny smak chleba.

Czytaj więcej...

001Święta Wielkiej Nocy zbliżają się wielkimi krokami. Czas przedświątecznych przygotowań to również doskonała pora, aby skierować ofertę działań aktywizujących do mieszkańców obszaru objętego lokalną strategią rozwoju. W dniach od 1 do 11 kwietnia nasza lokalna grupa działania była organizatorem 12 warsztatów aktywizujących lokalną społeczność, w których łącznie uczestniczyło 240 osób.
Tegoroczna oferta obejmowała zarówno tematykę kulinarną, jak również rękodzieło. Celem warsztatów odbywających się pod hasłem „Jak to z chlebem było...” było kultywowanie tradycyjnych zwyczajów domowego wypieku chleba, doskonalenie umiejętności kulinarnych uczestników projektu, stworzenie platformy sprzyjającej wymianie doświadczeń i przepisów oraz aktywizacja lokalnej społeczności. Z kolei zamysłem warsztatów artystycznych „Wielkanocna manufaktura ozdób” było nabycie praktycznych umiejętności z zakresu wykonywania dekoracji świątecznych.

Czytaj więcej...

IMG 20190409 104136Rozpoczął się projekt pn.: „Poczuj w sobie moc”. Na jego realizację Stowarzyszenie Szczuplińskie Żurawie otrzymało grant w ramach Lokalnej Strategii Rozwoju obszaru Ziemi Wąbrzeskiej na lata 2016-2022. W projekcie finansowanym z Europejskiego Funduszu Społecznego udział bierze 12 kobiet z gmin objętych Strategią RLKS Ziemia Wąbrzeska oraz 4 osoby z ich otoczenia.
9 kwietnia w salonie Metamorfoza w Wąbrzeźnie spotkały się mieszkanki Wąbrzeźna i gminy Ryńsk. Specjalnie dla nich przygotowano warsztat pn.: „Twój sukces na rozmowie kwalifikacyjnej”. Panie dowiedziały się, jak przygotować CV, jakie są podstawowe zasady autoprezentacji, a także brały udział w sesji fotograficznej oraz każda z nich przeszła praktyczny warsztat wizażu i pod okiem profesjonalistki uczyła się przygotować makijaż. Kolejne takie spotkanie, tym razem dla mieszkanek gmin Dębowa Łąka i Książki, zaplanowano na 17 kwietnia.

Czytaj więcej...

Nasza lokalizacja

Goście Online 

Odwiedza nas 28 gości oraz 0 użytkowników.

Nabory wniosków

nabor wnioskow

RPO WK-P 2014-2020

siegamy po wiecej

RODO

Wnioski pisanie

Stypendia pomostowe

Stypendia Pomostowe dla studentow

Biuletyn Informacyjny

Biuletyn

facebook

Plan komunikacji

Plan komunikacji

Ostatnie wiadomości

Jo Kociewie je w Jeżewie

Już po raz drugi Gminny Ośrodek Kultury w ramach ...

Dotacja na własny biznes

Powiatowy Urząd Pracy w Wąbrzeźnie w ramach ...

Premie dla starterów – ...

W dniach 27-28 sierpnia 2019 r. miały miejsce ...

Stypendyści wybrani

W dniu 29 sierpnia 2019 r. odbyło się posiedzenie ...

Scroll to top

logo 2