#INWESTYCJE INFRASTRUKTURALNE    #PROJEKTY SPOŁECZNE    #WSPARCIE BIZNESU    #INICJATYWY KULTURALNE

Dzisiaj jest: 3 Kwiecień 2020    |    Imieniny obchodzą: Renata, Jakub, Ryszard

Miasto Wąbrzeźno

Gmina Dębowa Łąka

Gmina Książki

PRZYŁĄCZ SIĘ DO LGD

laptopPrzypominamy naszym wnioskodawcom, że jednym z kryteriów punktowanych na etapie oceny i wyboru operacji, zgodnie z Lokalnymi kryteriami wyboru operacji i grantobiorców w ramach Lokalnej Strategii Rozwoju obszaru Ziemi Wąbrzeskiej na lata 2016-2022, jest doradztwo.
Zgodnie z Regulaminem świadczenia doradztwa przez pracowników Biura Stowarzyszenia Lokalna Grupa Działania Ziemia Wąbrzeska, preferuje się Wnioskodawców, którzy korzystali z doradztwa:
1. osobiście w Biurze LGD lub przez pełnomocnika lub pracownika, co musi być poświadczone podpisem na liście świadczonych usług doradczych;
2. świadczonego w okresie od dnia ogłoszenia danego naboru wniosków na stronie internetowej LGD i nie później niż 2 dni przed zakończeniem naboru wniosków.

Ostatnim dniem, w którym można skorzystać z punktowanego doradztwa w najbliższym naborze wniosków o powierzenie grantów w okresie 12-20 grudnia jest środa, 18 grudnia 2019 r.

Czytaj więcej...

buleczkiNasze listopadowe spotkania kulinarne przede wszystkim miały na celu aktywizowanie lokalnej społeczności i wymianę doświadczeń kulinarnych. Uczestnicy warsztatów nie tylko poznali przykładowe dania z gęsiny, ale również zostali zachęceni do kultywowania tradycyjnych zwyczajów związanych z wypiekiem domowego pieczywa. W związku z tym jednym z punktów warsztatów był wspólny wypiek bułek.

Bułeczki

Składniki:
- 1 kg mąki
- 2,5 łyżeczki soli
- 4 łyżeczki drożdży
- 0,5 kostki roztopionego masła
- 2 szklanki maślanki lub mleka
- 1 szklanka ciepłej wody

Sposób wykonania:
Wszystkie składniki wymieszać i odstawić ciasto na około 1 godzinę do wyrośnięcia. Uformować bułki. Piec w rozgrzanym piekarniku w 220C przez 20 minut. Do piekarnika wstawić naczynie z wodą podczas pieczenia bułeczek.

Smacznego! 

Carpaccio z burakowPrezentujemy kolejną potrawę, która wpisywała się w menu naszych listopadowych spotkań kulinarnych pod znakiem gęsiny. W trakcie warsztatów przygotowano potrawy mięsne, takie jak tatar z piersi gęsiej i gulasz z żołądków. Znakomitym dodatkiem do tych dań okazała się sałatka - carpaccio z buraków, która znakomicie komponowała się ze smakiem gęsiny. Poniżej udostępniamy przepis.

Składniki:
· 3 buraczki ćwikłowe
· garść rukoli
· szczypiorek
· feta

Sos:
· 1 ząbek czosnku
· 2 łyżki octu jabłkowego
· 1 łyżeczka miodu
· 4 łyżki oleju z pestek winogron
· 2 szczypty kuminu
· sól i pieprz

Sposób wykonania:
Buraki ugotować, wystudzić i obrać. Na talerzu rozłożyć rukolę, następnie pokrojone w cienkie plasterki buraki. Z podanych produktów przygotować sos i polać nim buraczki. Na wierzchu potrawy ułożyć pokrojoną w kostkę fetę i posiekany szczypiorek.  

dekoracje0019 grudnia nasza LGD rozpoczęła kolejną inicjatywę adresowaną do mieszkańców obszaru działania. Tym razem jest to cykl warsztatów artystycznych o tematyce świątecznej. Tematem warsztatów jest wykonanie bożonarodzeniowych ozdób: świątecznego skrzata i dekoracyjnego drzewka. Celem warsztatów jest aktywizacja lokalnej społeczności oraz pielęgnowanie tradycji związanych z własnoręcznym wykonaniem ozdób świątecznych.
Za nami już warsztaty w świetlicy wiejskiej w Lipnicy i Gminnym Ośrodku Kultury w Książkach. Zawitamy również do Wąbrzeskiego Domu Kultury i świetlicy wiejskiej w Wałyczu. Mamy nadzieję, że udział w warsztatach będzie przez uczestników mile wspominany, a wykonane przez nich dekoracje świąteczne pięknie przyozdobią domy na czas zbliżających się świąt Bożego Narodzenia.

Zapraszamy do obejrzenia fotorelacji z warsztatów!  

Czytaj więcej...

warzywaPamiętaj, że kupując polskie produkty, masz wpływ na wzrost sprzedaży krajowych produktów i zachęcasz producentów do umieszczania na artykułach żywnościowych znaku Produkt Polski.
O tym i innych systemach znakowania żywności, o produktach ekologicznych, tradycyjnych i regionalnych, dowiesz się z ulotki informacyjnej, którą zamieszczamy poniżej.

Poszczególne systemy jakości żywności opisane są również w komunikatach na stronie MRiRW. Zachęcamy do zapoznania się z ich treścią.
Produkty zarejestrowane, czyli wpisane przez Komisję Europejską do Rejestru Chronionych Nazw Pochodzenia i Chronionych Oznaczeń Geograficznych lub do Rejestru Gwarantowanych Tradycyjnych Specjalności:

Czytaj więcej...

Nasza lokalizacja

Goście Online 

Odwiedza nas 11 gości oraz 0 użytkowników.

Nabory wniosków

nabor wnioskow

RPO WK-P 2014-2020

siegamy po wiecej

Projekty współpracy

Projekty współpracy

RODO

Wnioski pisanie

Stypendia pomostowe

Stypendia Pomostowe dla studentow

Biuletyn Informacyjny

Biuletyn

facebook

Plan komunikacji

Plan komunikacji

Ostatnie wiadomości

Posiedzenia Rady ...

Informujemy, że 7 i 8 kwietnia 2020 r. odbędą się ...

Rozstrzygnięcie naboru ...

Informujemy, że termin na dokonanie wyboru ...

Ważne informacje dla ...

Poniżej przedstawiamy informacje z Ministerstwa ...

Komunikat w sprawie ...

Projekty realizowane w ramach Regionalnego ...

Scroll to top

logo 2