„Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”
Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Minikowie ogłasza XXI edycję konkursu na najlepszy regionalny i tradycyjny produkt żywnościowy oraz najlepsze danie i potrawę regionalną i tradycyjną, która odbędzie się 14 maja 2022 roku w Minikowie podczas Targów „Lato na wsi”.
Głównym celem konkursu jest identyfikacja i promocja polskich produktów regionalnych osadzonych głęboko w polskiej tradycji i od wielu lat wytwarzanych tymi samymi metodami, według tych samych receptur. Ważne jest znalezienie i zachowanie narodowych specjałów zanim odejdą w zapomnienie, wyparte przez „szybką” przemysłową żywność.
Do udziału w konkursie zaproszeni są producenci żywności, w szczególności rolnicy, którzy prowadzą rolniczy handel detaliczny, restauratorzy, gospodarstwa agroturystyczne, Koła Gospodyń Wiejskich, szkoły gastronomiczne oraz wszyscy pasjonaci kuchni tradycyjnej i regionalnej.
Konkurs przebiega dwuetapowo:
I etap – w czasie finału regionalnego w Minikowie – wyłonieni zostaną laureaci w kategoriach:
1. Najlepszy regionalny produkt żywnościowy: produkt pochodzenia zwierzęcego, roślinnego, napoje oraz produkt mieszany
2. Najlepsza potrawa regionalna:
o Sekcja dotycząca produktu odbędzie się w Centrum Transferu Wiedzy I Innowacji im. Leona Janty-Połczyńskiego w Minikowie
o Sekcja dotycząca gastronomii odbędzie się w Centrum Dziedzictwa Kulinarnego i Turystyki Wiejskiej w Minikowie.
II etap to wybór dokonany przez Krajową Kapitułę Konkursu – spośród produktów nominowanych w regionach – wręczone zostaną nagrody na Wielkim Finale Konkursu „Perła 2022”.
Wielki Finał XXI edycji konkursu odbędzie się 25 września 2022 r., w trakcie Targów Smaki Regionów w Poznaniu.
Aby wziąć udział w konkursie należy zapoznać się z następującymi dokumentami:
• Regulamin-konkursu-nkd-sr-06
• Regulamin-dzialania-komisji-konkursowej-2022
Dokumenty do pobrania:
Konkurs – produkt regionalny i tradycyjny
• Karta-zgloszenia-produkt-2022-rodo
• Regulamin-nkd-sr-22-produkt
Konkurs – potrawa regionalna
• Karta-zgloszeniapotrawa-2022-rodo
• Regulamin-nkd-sr-22-potrawa
Zgłoszenia produktu/produktów oraz dań i potraw należy dokonać przez wypełnienie Kart zgłoszeniowych i odesłanie ich do 22 kwietnia b.r. na adres:
Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Minikowie
89-122 Minikowo
z dopiskiem: NKD – Smaki Regionów
lub osobiście w siedzibie KPODR pokój nr 27
Koordynator wojewódzki konkursu:
Beata Chełminiak
52 386 72 13; 723 692 545