Skip to main content
#INWESTYCJE INFRASTRUKTURALNE
#PROJEKTY SPOŁECZNE
#WSPARCIE BIZNESU
#INICJATYWY KULTURALNE

Warsztatowych przepisów ciąg dalszy...

Kategoria: Aktualności
Opublikowane: 16 grudzień 2019
Utworzone: 16 grudzień 2019
Odsłony: 1786

buleczkiNasze listopadowe spotkania kulinarne przede wszystkim miały na celu aktywizowanie lokalnej społeczności i wymianę doświadczeń kulinarnych. Uczestnicy warsztatów nie tylko poznali przykładowe dania z gęsiny, ale również zostali zachęceni do kultywowania tradycyjnych zwyczajów związanych z wypiekiem domowego pieczywa. W związku z tym jednym z punktów warsztatów był wspólny wypiek bułek.

Bułeczki

Składniki:
- 1 kg mąki
- 2,5 łyżeczki soli
- 4 łyżeczki drożdży
- 0,5 kostki roztopionego masła
- 2 szklanki maślanki lub mleka
- 1 szklanka ciepłej wody

Sposób wykonania:
Wszystkie składniki wymieszać i odstawić ciasto na około 1 godzinę do wyrośnięcia. Uformować bułki. Piec w rozgrzanym piekarniku w 220C przez 20 minut. Do piekarnika wstawić naczynie z wodą podczas pieczenia bułeczek.

Smacznego!