„Zasmakuj w produktach lokalnych”
Warsztaty kulinarne to kontynuacja realizowanego projektu pn. „Dywersyfikacja dochodów mieszkańców obszarów wiejskich w oparciu o turystykę wiejską i produkt lokalny – organizacja cyklu wizyt studyjnych, wydanie publikacji, udział w targach branżowych oraz realizacja działań promocyjnych”. Projekt realizowany jest przy współpracy lokalnych grup: Stowarzyszenie Lokalna Grupa Działania Ziemia Wąbrzeska, Stowarzyszenie Lokalna Grupa Działania „Dolina Raby” oraz Stowarzyszenie Lokalna Grupa Działania „Przyjazna Ziemia Limanowska”.
Tym razem tematem przewodnim jest produkt lokalny wykorzystywany w kuchni. W ramach warsztatów przygotowano gołąbki ziemniaczane z boczkiem, modrą kapustę, karkówkę w sosie musztardowym, a do tego kacze udka w czerwonym winie oraz ziemniaczane kluski nadziewane serem.
Warsztaty współfinansowane są ze środków Unii Europejskiej w ramach poddziałania 19.3 „Przygotowanie i realizacja działań w zakresie współpracy z lokalną grupą działania” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020.