Aktualności Lokalnej Grupy Działania Ziemia Wąbrzeska
Aneksy do umów w ramach poddziałania 19.2
W związku z wejściem w życie z dniem 4 stycznia 2022 r. rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 24 września 2015 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie szczegółowych warunków i trybu przyznawania pomocy finansowej w ramach poddziałania "Wsparcie na wdrażanie operacji w ramach strategii rozwoju lokalnego kierowanego przez społeczność” (Dz.U. z 2021 r. poz. 2358), w załączeniu udostępniamy wzory formularzy aneksów w ramach poddziałania 19.2 Wsparcie na wdrażanie operacji w ramach strategii rozwoju lokalnego kierowanego przez społeczność:
1) na operacje w zakresie podejmowania działalności gospodarczej;
2) z wyłączeniem projektów grantowych oraz operacji w zakresie podejmowania działalności gospodarczej;
3) na operacje grantowe.
Wzory aneksów umożliwiają aktualizację zapisów umów o przyznanie pomocy dotyczące wydłużenia terminu wdrażania PROW 2014–2020, w tym wydłużenie do dnia 30 czerwca 2024 r. ostatecznego terminu składania wniosków o:
Zostań Zielonym Liderem
Jesteś zaangażowanym samorządowcem lub działasz społecznie? Zostań Zielonym Liderem i skorzystaj na realizacji Europejskiego Zielonego Ładu! Kryzys klimatyczny i kryzys bioróżnorodności osiągnęły już taką skalę, że stają się egzystencjalnym zagrożeniem dla ludzkości, wymagającym podjęcia zdecydowanych działań. Co więcej, ich znaczenie w najbliższych latach będzie tylko rosnąć. Kraje Unii Europejskiej odpowiedziały na te wyzwania nową strategią rozwojową, nazwaną Europejskim Zielonym Ładem.
Celem Europejskiego Zielonego Ładu jest głęboka, pro środowiskową przebudowa gospodarki Unii Europejskiej, która – z trzeciego największego źródła emisji gazów cieplarnianych na świecie – ma w ciągu trzech dekad stać się pierwszym obszarem neutralnym klimatycznie. Oznacza to szansę na przyciągnięcie do gmin i powiatów znacznych środków na zielone projekty i wsparcie zrównoważonego rozwoju lokalnego. Program Zielony Lider wspiera liderów i liderki, by tę szansę dobrze wykorzystali.
Dziedzictwo i przyszłość polskiej wsi? - zapraszamy do konkursu!
Ruszyła już XIV edycja konkursu „Polska Wieś – Dziedzictwo i Przyszłość”, organizowanego przez Fundację na rzecz Rozwoju Polskiego Rolnictwa we współpracy z Wydawnictwem Naukowym Scholar.
Jak w poprzednich edycjach, tak i teraz, zainteresowane konkursem powinny być szczególnie te osoby, którym bliskie są idee pozwalające zachować i promować dorobek materialny oraz duchowy naszej, polskiej wsi. W trosce o zachowanie i rozwój jej tożsamości, w próbach znalezienia odpowiedzi na pozornie proste pytanie: „czym jest / może być wieś?”, w chęci promowania jej dziedzictwa – zarówno kulturowego, jak i materialnego – zachęcamy do zgłaszania prac w konkursie!
W ramach konkursu Kapituła oceni prace w dwóch kategoriach:
• Prace naukowe (m.in. prace doktorskie), popularno-naukowe i inne nienależące do tych dwóch kategorii, ale prezentujące szczególnie inspirujące i innowacyjne spojrzenie na problematykę rozwoju wsi;
• Prace prezentujące dorobek kulturowy kraju i regionu, opisujące inicjatywy lokalne, dziedzictwo historyczne wsi (monografie wsi, archiwalne zbiory zdjęć stanowiące element dokumentacji, pamiętniki) oraz prace ilustrujące przykład sukcesu w rozwoju polskiej wsi.
Zwycięzca w każdej z kategorii otrzyma nagrodę pieniężną w wysokości 5 tysięcy złotych. Nagrodzone prace będą mogły być wydane w postaci książkowej w Wydawnictwie Naukowym Scholar.
Termin nadsyłania prac mija 31 lipca 2021 r.
Szczegóły wraz z formularzem rejestracyjnym, znajdziemy u źródła informacji:
https://www.fdpa.org.pl/xiv-edycja-konkursu-polska-wies-dziedzictwo-i-przyszlosc-v1
Premia dla rolników na własny biznes
Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa informuje o możliwości składania wniosków o przyznanie pomocy na operacje typu „Premie na rozpoczęcie działalności pozarolniczej” w ramach poddziałania „Pomoc na rozpoczęcie pozarolniczej działalności gospodarczej na obszarach wiejskich” objętego Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020 w terminie od dnia 28.02.2022 r. do dnia 28.04.2022 r. - nabór na operacje związane z podejmowaniem działalności pozarolniczej (nie ASF).
Warunki i tryb przyznawania pomocy, w tym szczegółowe informacje o prawach i obowiązkach beneficjentów, określa rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 25 lipca 2016 r. w sprawie szczegółowych warunków i trybu przyznawania, wypłaty oraz zwrotu pomocy finansowej na operacje typu „Premie na rozpoczęcie działalności pozarolniczej” w ramach poddziałania „Pomoc na rozpoczęcie pozarolniczej działalności gospodarczej na obszarach wiejskich” objętego Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020 (Dz.U. poz. 1196, z późn. zm.).
1. Pomoc przyznawana w formie premii w wysokości:
a) 150 000 zł, jeżeli operacja przewiduje utworzenie co najmniej 1 miejsca pracy;
b) 200 000 zł, jeżeli operacja przewiduje utworzenie co najmniej 2 miejsc pracy;
c) 250 000 zł, jeżeli operacja przewiduje utworzenie co najmniej 3 miejsc pracy;
Kolejne efekty realizacji projektu współpracy
Prezentujemy kolejne filmy z projektu współpracy pn. „Rzuć wszystko, idź na grzyby! – przygotowanie i wydanie elektronicznego przewodnika i publikacji oraz wykonanie materiałów promocyjnych”. Tym razem będzie to de volaille z mięsa drobiowego oraz polędwica z kurkami przygotowany przez grupę Lokalną Grupę Działania Ziemia Wąbrzeska. Do udziału w filmach zaproszone zostały mieszkanki naszego obszaru działania - pani Elżbieta Tomaszewska, sołtys sołectwa Ryńsk, oraz przedstawicielka koła gospodyń wiejskich w Blizienku pani Anna Wojciechowska.
Przypominamy, że w październiku 2020 r. zostało zawarte porozumienie o wspólnej realizacji projektu współpracy między czterema partnerami: Stowarzyszeniem LGD Ziemia Wąbrzeska, LGD "Podgrodzie Toruńskie", Stowarzyszeniem LGD Ziem Dobrzyńskich Region Południe oraz Stowarzyszeniem LGD "Dolina Drwęcy" w ramach poddziałania 19.3 "Przygotowanie i realizacja działań w zakresie współpracy z lokalną grupą działania" objętego Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.
De volaille z mięsa drobiowego
Polędwica z kurkami