Przejdź do głównej treści
#INWESTYCJE INFRASTRUKTURALNE
#PROJEKTY SPOŁECZNE
#WSPARCIE BIZNESU
#INICJATYWY KULTURALNE

Aktualności Lokalnej Grupy Działania Ziemia Wąbrzeska

Skorzystaj z punktowanego doradztwa

| Administrator | Aktualności | Odsłony: 2059

laptopPrzypominamy naszym wnioskodawcom, że jednym z kryteriów punktowanych na etapie oceny i wyboru operacji, zgodnie z Lokalnymi kryteriami wyboru operacji i grantobiorców w ramach Lokalnej Strategii Rozwoju obszaru Ziemi Wąbrzeskiej na lata 2016-2022, jest doradztwo.
Zgodnie z Regulaminem świadczenia doradztwa przez pracowników Biura Stowarzyszenia Lokalna Grupa Działania Ziemia Wąbrzeska, preferuje się Wnioskodawców, którzy korzystali z doradztwa:
1. osobiście w Biurze LGD lub przez pełnomocnika lub pracownika, co musi być poświadczone podpisem na liście świadczonych usług doradczych;
2. świadczonego w okresie od dnia ogłoszenia danego naboru wniosków na stronie internetowej LGD i nie później niż 2 dni przed zakończeniem naboru wniosków.

Ostatnim dniem, w którym można skorzystać z punktowanego doradztwa w najbliższym naborze wniosków o powierzenie grantów w okresie 12-20 grudnia jest środa, 18 grudnia 2019 r.

Carpaccio z buraków

| Administrator | Aktualności | Odsłony: 2008

Carpaccio z burakowPrezentujemy kolejną potrawę, która wpisywała się w menu naszych listopadowych spotkań kulinarnych pod znakiem gęsiny. W trakcie warsztatów przygotowano potrawy mięsne, takie jak tatar z piersi gęsiej i gulasz z żołądków. Znakomitym dodatkiem do tych dań okazała się sałatka - carpaccio z buraków, która znakomicie komponowała się ze smakiem gęsiny. Poniżej udostępniamy przepis.

Składniki:
· 3 buraczki ćwikłowe
· garść rukoli
· szczypiorek
· feta

Sos:
· 1 ząbek czosnku
· 2 łyżki octu jabłkowego
· 1 łyżeczka miodu
· 4 łyżki oleju z pestek winogron
· 2 szczypty kuminu
· sól i pieprz

Sposób wykonania:
Buraki ugotować, wystudzić i obrać. Na talerzu rozłożyć rukolę, następnie pokrojone w cienkie plasterki buraki. Z podanych produktów przygotować sos i polać nim buraczki. Na wierzchu potrawy ułożyć pokrojoną w kostkę fetę i posiekany szczypiorek.  

Świąteczne dekoracje od LGD!

| Administrator | Aktualności | Odsłony: 2360

dekoracje0019 grudnia nasza LGD rozpoczęła kolejną inicjatywę adresowaną do mieszkańców obszaru działania. Tym razem jest to cykl warsztatów artystycznych o tematyce świątecznej. Tematem warsztatów jest wykonanie bożonarodzeniowych ozdób: świątecznego skrzata i dekoracyjnego drzewka. Celem warsztatów jest aktywizacja lokalnej społeczności oraz pielęgnowanie tradycji związanych z własnoręcznym wykonaniem ozdób świątecznych.
Za nami już warsztaty w świetlicy wiejskiej w Lipnicy i Gminnym Ośrodku Kultury w Książkach. Zawitamy również do Wąbrzeskiego Domu Kultury i świetlicy wiejskiej w Wałyczu. Mamy nadzieję, że udział w warsztatach będzie przez uczestników mile wspominany, a wykonane przez nich dekoracje świąteczne pięknie przyozdobią domy na czas zbliżających się świąt Bożego Narodzenia.

Zapraszamy do obejrzenia fotorelacji z warsztatów!  

Konsumencie, kupuj świadomie!

| Administrator | Aktualności | Odsłony: 1873

warzywaPamiętaj, że kupując polskie produkty, masz wpływ na wzrost sprzedaży krajowych produktów i zachęcasz producentów do umieszczania na artykułach żywnościowych znaku Produkt Polski.
O tym i innych systemach znakowania żywności, o produktach ekologicznych, tradycyjnych i regionalnych, dowiesz się z ulotki informacyjnej, którą zamieszczamy poniżej.

Poszczególne systemy jakości żywności opisane są również w komunikatach na stronie MRiRW. Zachęcamy do zapoznania się z ich treścią.
Produkty zarejestrowane, czyli wpisane przez Komisję Europejską do Rejestru Chronionych Nazw Pochodzenia i Chronionych Oznaczeń Geograficznych lub do Rejestru Gwarantowanych Tradycyjnych Specjalności:

Tatar z gęsi

| Administrator | Aktualności | Odsłony: 1943

TatarNasze listopadowe spotkania kulinarne dobiegły końca. Dla osób, które nie miały takiej możliwości, a chciałyby poznać warsztatowe przepisy udostępniamy opis kolejnej smacznej potrawy - tatara z piersi gęsiej, potocznie nazywanym okrasą gęsią. Na szczególną uwagę uczestników warsztatów zasłużył nieszablonowy dobór składników oraz wykwintna kompozycja podania.

Poniżej prezentujemy przepis.