Aktualności Lokalnej Grupy Działania Ziemia Wąbrzeska
Radosnych i spokojnych Świąt Bożego Narodzenia
Pierniczki
Jak święta Bożego Narodzenia to i pierniki. Bez nich to nie święta! Polska nazwa „piernik” brała swoje początki od starodawnego słowa pierny - dziś powiedzielibyśmy pieprzny - i odnosiła się właśnie do intensywnych przypraw w nim zawartych. Przedstawiciele zamożniejszej części społeczeństwa chętnie używali go jako zakąski do wódki, damy zaś z lubością raczyły się nim podczas podwieczorków. Najstarszy zachowany polski przepis na wypiek piernika pochodzi z 1725 r. i zanotowany został nie w książce kucharskiej, ale poradniku medycznym. Początkowo bowiem piernik był nie tylko przysmakiem, ale i lekarstwem zalecanym w razie niestrawności oraz w czasie przeziębienia. Dobre pierniki powinny być wyjątkowo aromatyczne, puszyste, mięciutkie i cieszyć podniebienie bogactwem wyrazistych przypraw, soczystym wypełnieniem lub słodkim, lekko kruszącym się lukrem. Przedstawiamy zatem nasz przepis na świąteczne pierniki.
Paszteciki z pieczarkami
Nasze tegoroczne spotkania kulinarne pod hasłem „Wigilijne inspiracje od LGD” to okazja do spotkania z innymi, wymiany doświadczeń czy poznania nowych przepisów w przygotowaniu potraw na świąteczny stół. Kolejną potrawą, którą wykonali uczestnicy organizowanych przez naszą grupę warsztatów, są paszteciki z pieczarkami. Przedstawiamy zatem kolejny przepis na wigilijny stół.
Śledzie po francusku
Działania aktywizujące to narzędzie niezbędne do efektywnego wdrażania lokalnej strategii rozwoju. Nie inaczej jest w przypadku warsztatów kulinarnych, które nie tylko pozwalają promować strategię, ale również służą kultywowaniu lokalnych tradycji.
Nasze tegoroczne spotkania kulinarne pod hasłem „Wigilijne inspiracje od LGD” to okazja do spotkania z innymi, wymiany doświadczeń czy poznania nowych przepisów w przygotowaniu potraw na świąteczny stół. Kolejną potrawą, którą wykonali uczestnicy organizowanych przez naszą grupę warsztatów jest śledź „po francusku”. Zatem przedstawiamy kolejny przepis na wigilijny stół.
Przecierana zupa rybna z klopsikami
Niebawem zakończymy tegoroczne warsztaty bożonarodzeniowe. Nasze spotkania kulinarne pod hasłem „Wigilijne inspiracje od LGD” to okazja do spotkania z innymi, wymiany doświadczeń czy poznania nowych przepisów w przygotowaniu potraw na świąteczny stół.
W czasie organizowanych przez naszą grupę warsztatów uczestnicy poznali m.in. przecieraną zupę rybną z klopsikami. Dziś dzielimy się z Wami przepisem na przygotowanie tej właśnie potrawy.