Skip to main content
#INWESTYCJE INFRASTRUKTURALNE
#PROJEKTY SPOŁECZNE
#WSPARCIE BIZNESU
#INICJATYWY KULTURALNE

Aktualności Lokalnej Grupy Działania Ziemia Wąbrzeska

Życzenia Świąteczne 2019

| Administrator | Aktualności | Odsłony: 2201

kartka swiateczna 2019 12 20

Funkcjonowanie Biura w okresie świątecznym

| Administrator | Aktualności | Odsłony: 1973

zimaOstatnie miesiące były dla LGD Ziemia Wąbrzeska czasem wytężonej pracy. Od 15 października do 20 grudnia prowadziliśmy 4 nabory w zakresie działań społecznych dla osób zagrożonych ubóstwem lub wykluczeniem społecznym. W tym czasie udostępniliśmy wnioskodawcom kwotę 1 500 000 zł. W ramach naborów prowadzonych w IV kwartale tego roku wpłynęły łącznie 22 wnioski o powierzenie grantu.
31 grudnia ogłaszamy kolejny nabór wniosków. Tym razem w terminie od 15 stycznia do 14 lutego 2020 r. czekamy na wnioski o dofinansowanie inwestycji w zakresie rewitalizacji obszarów zdegradowanych. Alokacja środków w ramach tego naboru to 4 240 000,00 zł.
W związku z okresem świątecznym informujemy, że Biuro Lokalnej Grupy Działania Ziemia Wąbrzeska będzie nieczynne 24,27 i 31 grudnia.
W dniach 23, tj. poniedziałek, i 30 (również poniedziałek) grudnia br. Biuro LGD jest czynne w godzinach od 7.15 do 15.15.  

Skorzystaj z punktowanego doradztwa

| Administrator | Aktualności | Odsłony: 1638

laptopPrzypominamy naszym wnioskodawcom, że jednym z kryteriów punktowanych na etapie oceny i wyboru operacji, zgodnie z Lokalnymi kryteriami wyboru operacji i grantobiorców w ramach Lokalnej Strategii Rozwoju obszaru Ziemi Wąbrzeskiej na lata 2016-2022, jest doradztwo.
Zgodnie z Regulaminem świadczenia doradztwa przez pracowników Biura Stowarzyszenia Lokalna Grupa Działania Ziemia Wąbrzeska, preferuje się Wnioskodawców, którzy korzystali z doradztwa:
1. osobiście w Biurze LGD lub przez pełnomocnika lub pracownika, co musi być poświadczone podpisem na liście świadczonych usług doradczych;
2. świadczonego w okresie od dnia ogłoszenia danego naboru wniosków na stronie internetowej LGD i nie później niż 2 dni przed zakończeniem naboru wniosków.

Ostatnim dniem, w którym można skorzystać z punktowanego doradztwa w najbliższym naborze wniosków o powierzenie grantów w okresie 12-20 grudnia jest środa, 18 grudnia 2019 r.

Warsztatowych przepisów ciąg dalszy...

| Administrator | Aktualności | Odsłony: 1785

buleczkiNasze listopadowe spotkania kulinarne przede wszystkim miały na celu aktywizowanie lokalnej społeczności i wymianę doświadczeń kulinarnych. Uczestnicy warsztatów nie tylko poznali przykładowe dania z gęsiny, ale również zostali zachęceni do kultywowania tradycyjnych zwyczajów związanych z wypiekiem domowego pieczywa. W związku z tym jednym z punktów warsztatów był wspólny wypiek bułek.

Bułeczki

Składniki:
- 1 kg mąki
- 2,5 łyżeczki soli
- 4 łyżeczki drożdży
- 0,5 kostki roztopionego masła
- 2 szklanki maślanki lub mleka
- 1 szklanka ciepłej wody

Sposób wykonania:
Wszystkie składniki wymieszać i odstawić ciasto na około 1 godzinę do wyrośnięcia. Uformować bułki. Piec w rozgrzanym piekarniku w 220C przez 20 minut. Do piekarnika wstawić naczynie z wodą podczas pieczenia bułeczek.

Smacznego! 

Carpaccio z buraków

| Administrator | Aktualności | Odsłony: 1605

Carpaccio z burakowPrezentujemy kolejną potrawę, która wpisywała się w menu naszych listopadowych spotkań kulinarnych pod znakiem gęsiny. W trakcie warsztatów przygotowano potrawy mięsne, takie jak tatar z piersi gęsiej i gulasz z żołądków. Znakomitym dodatkiem do tych dań okazała się sałatka - carpaccio z buraków, która znakomicie komponowała się ze smakiem gęsiny. Poniżej udostępniamy przepis.

Składniki:
· 3 buraczki ćwikłowe
· garść rukoli
· szczypiorek
· feta

Sos:
· 1 ząbek czosnku
· 2 łyżki octu jabłkowego
· 1 łyżeczka miodu
· 4 łyżki oleju z pestek winogron
· 2 szczypty kuminu
· sól i pieprz

Sposób wykonania:
Buraki ugotować, wystudzić i obrać. Na talerzu rozłożyć rukolę, następnie pokrojone w cienkie plasterki buraki. Z podanych produktów przygotować sos i polać nim buraczki. Na wierzchu potrawy ułożyć pokrojoną w kostkę fetę i posiekany szczypiorek.