Aktualności Lokalnej Grupy Działania Ziemia Wąbrzeska
Świąteczne dekoracje od LGD!
9 grudnia nasza LGD rozpoczęła kolejną inicjatywę adresowaną do mieszkańców obszaru działania. Tym razem jest to cykl warsztatów artystycznych o tematyce świątecznej. Tematem warsztatów jest wykonanie bożonarodzeniowych ozdób: świątecznego skrzata i dekoracyjnego drzewka. Celem warsztatów jest aktywizacja lokalnej społeczności oraz pielęgnowanie tradycji związanych z własnoręcznym wykonaniem ozdób świątecznych.
Za nami już warsztaty w świetlicy wiejskiej w Lipnicy i Gminnym Ośrodku Kultury w Książkach. Zawitamy również do Wąbrzeskiego Domu Kultury i świetlicy wiejskiej w Wałyczu. Mamy nadzieję, że udział w warsztatach będzie przez uczestników mile wspominany, a wykonane przez nich dekoracje świąteczne pięknie przyozdobią domy na czas zbliżających się świąt Bożego Narodzenia.
Zapraszamy do obejrzenia fotorelacji z warsztatów!
Konsumencie, kupuj świadomie!
Pamiętaj, że kupując polskie produkty, masz wpływ na wzrost sprzedaży krajowych produktów i zachęcasz producentów do umieszczania na artykułach żywnościowych znaku Produkt Polski.
O tym i innych systemach znakowania żywności, o produktach ekologicznych, tradycyjnych i regionalnych, dowiesz się z ulotki informacyjnej, którą zamieszczamy poniżej.
Poszczególne systemy jakości żywności opisane są również w komunikatach na stronie MRiRW. Zachęcamy do zapoznania się z ich treścią.
Produkty zarejestrowane, czyli wpisane przez Komisję Europejską do Rejestru Chronionych Nazw Pochodzenia i Chronionych Oznaczeń Geograficznych lub do Rejestru Gwarantowanych Tradycyjnych Specjalności:
Tatar z gęsi
Nasze listopadowe spotkania kulinarne dobiegły końca. Dla osób, które nie miały takiej możliwości, a chciałyby poznać warsztatowe przepisy udostępniamy opis kolejnej smacznej potrawy - tatara z piersi gęsiej, potocznie nazywanym okrasą gęsią. Na szczególną uwagę uczestników warsztatów zasłużył nieszablonowy dobór składników oraz wykwintna kompozycja podania.
Poniżej prezentujemy przepis.
Listopad pod znakiem gęsiny
W dniach od 18 listopada do 2 grudnia nasza lokalna grupa działania przeprowadziła cykl warsztatów kulinarnych pod hasłem „Listopad z gęsiną”. Głównym tematem spotkań kulinarnych, jak sama nazwa wskazuje, było przyrządzanie potraw z gęsiny, a dodatkowo również wypiek domowych bułek i przyrządzanie sałatki. W sumie odbyło się 9 warsztatów, w których uczestniczyło łącznie 195 mieszkańców naszego terenu działania.
Dotarliśmy na każde warsztaty, by móc uwiecznić kulinarne zmagania uczestników, co prezentuje poniższa galeria zdjęć. Każda osoba otrzymała również upominek w postaci fartuszka, który doskonale przydał się do wspólnego gotowania.
Krupnik na gęsinie
Niebawem zakończymy realizację warsztatów kulinarnych „Listopad z gęsiną”. Nasze spotkania kulinarne są okazją by wyjść z domu i spotkać się z innymi, wymienić się doświadczeniami czy poznać nowe przepisów dań. Tegorocznej jesieni nawiązujemy do tradycji kulinarnych związanych z przygotowaniem potraw z mięsa gęsiego. Taka tematyka warsztatów pozwala na doskonalenie umiejętności kulinarnych uczestników warsztatów w zakresie wykorzystania gęsiny oraz promowania mięsa gęsiego, które według tradycji kulinarnych powinna często gościć na stołach kujawsko-pomorskich domostw.
Poniżej prezentujemy przepis na przygotowanie krupniku na gęsinie.